Sztrájkra készen2020. július 17. (péntek) 19:00 - Híreknews/9480_0_300.jpgSztrájkbizottság alakult az Ózdi Acélművekben. A Vasas Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint ugyanis elmaradt a munkáltató és a szakszervezet közötti bértárgyalás, és arra hajlandóság sem mutatkozik, noha ezt a kollektív szerződés alapján január 31-ig el kellett volna indítani. Az ÓAM vezetése egyelőre nem reagált nyilvánosan a történésekre.

Az elmaradt bértárgyalások miatt alakult sztrájkbizottság az Ózdi Acélművekben. A szakszervezet szerint az egyeztetéseket január harmincegyedikéig meg kellett volna kezdeni. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökét telefonon értük el. László Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy a tárgyalásokat ők kezdeményezték, de annak ellenére sem jött létre párbeszéd, hogy év elején még nem volt érvényben veszélyhelyzet. A vállalat később az ügyvezető-váltás miatt kérte a türelmüket, azonban az új vezetővel is csak egy bemutatkozó találkozóig jutottak. Azóta ő is távozott pozíciójából, jelenleg az ÓAM ügyvezető igazgató nélkül működik. A cégvezetéssel ilyen körülmények között tudtak találkozni július 15-én.

„Ügyvezetői tanácsadóval találkoztunk, akinek nincs megállapodási jogköre. Ennek ellenére tárgyalási lehetősége, tárgyalási jogköre lenne. Nem történt tárgyalás, nem kaptunk ajánlatot, nincs a kezünkben továbbra sem tárgyalási alapot képező munkáltatói javaslat. Így megalakult a sztrájkbizottság, a munkatársak megelégelték ezt a helyzetet, és a sztrájkbizottságot be is jelentettük július 15-én. Innentől kezdve a munkáltatónak hét napon belül törvényben rögzített kötelessége leülni a sztrájkbizottsággal, és egyeztetni a kialakult helyzetről” - mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

László Zoltán szerint ügyvezető hiányában is lehetne megoldást találni a helyzetre, ehhez a tárgyalási jogkörrel rendelkező szakembereknek mindössze a felsőbb vezetéssel kellene egyeztetni. Hozzátette: nem maradt más eszközük, mint a sztrájk, amit az előzetesen megkérdezett kollégák közül több mint négyszázan támogatnának tevékenyen. Ez nyolcvan százalék fölötti támogatást jelent. A munkabeszüntetésnek több formája van: lehet részleges, teljes, kétórás vagy akár határozatlan idejű is. Kereteit törvény szabályozza. A szakszervezet minden jogi és szakmai támogatást biztosít a munkavállalóknak.

A kialakult helyzettel kapcsolatban természetesen eljuttattuk kérdéseinket az ÓAM Ózdi Acélművek Kft.-hez is, de egyelőre nem kaptunk választ. Amennyiben a vállalat vezetése is reagál, arról is beszámolunk majd.

Vissza