Folyamatos védekezés2020. július 17. (péntek) 19:00 - Híreknews/9479_0_300.jpgTovábbra is kötelező maszkot viselni többek között az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – hangzott el a tegnapi kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezen szabályok betartása is hozzájárult a sikeres hazai védekezéshez. Az arc eltakarása azért is fontos, mert a márciusi adatokhoz képest megduplázódott az aktív fertőzöttek száma megyénkben.

Tegnap délelőtt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a jelenlegi járványügyi helyzetről. Elhangzott, hogy hazánkban az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, illetve a térségben lévő országok is jól állnak néhány kivételével. Hozzátette, hogy ez a sikeresség a szabályoknak is betudható.

„Magyarországon azonban azt látni kell, hogy a védekezés eredményességéhez az eddigi bevált szabályok fenntartása szükséges, és ez nemcsak a szabályok fenntartását, hanem a szabályok betartását is jelenti. Továbbra is érvényben van a maszkviselésre vonatkozó kötelezettség az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A vendéglátó-üzletekben a dolgozók számára is szintén maszkviselési kötelezettség van érvényben” - emelte ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A védekezés ezen formája egyébként azért is fontos lehet, mivel megyénkben a legfrissebb adatok szerint márciusihoz képest megduplázódott az aktív fertőzöttek száma. Az üzleteket járva számos ember az arca eltakarása nélkül közlekedik, és a bolti alkalmazottaknak is többször figyelmeztetnie kell a vásárlókat a viselésére. Járókelőket is megkérdeztünk, hogy mit gondolnak a maszkok hordásával kapcsolatban.

„A piacon egyáltalán nem hordják a maszkot. Én lent voltam szombaton a piacon, rajtam volt, meg még egy emberen, és mindenki úgy van vele, mintha nem volna vírus. Ezt én nem akarom elhinni, hogy féltünk-féltünk, kiabáltuk, hogy megúsztuk, de nem úsztuk meg, ebből nagy probléma lesz. Egymás hegyén-hátán vagyunk, most is, ahogy ide bementem, itt se volt három-négy emberen” - mondta Dániel András.

„Mivel elég koros vagyok, így félek, és jobb félni, mint megijedni” - hangsúlyozta Kriston Lászlóné.

„Ahol én járok, ott hordják, mert az üzletben mindenkin volt, és én is vettem. Meg őr van ott, és már eleve megszólít” - nyilatkozta Vitális Gyula.

Fontos tehát tudni, hogy a hatodik életévét be nem töltött gyermekek kivételével továbbra is mindenki számára kötelező a maszk, sál, esetleg kendő használata az említett helyeken a legutóbbi, hatályos kormányrendelet szerint. Azzal szemben pedig, aki ezt az intézkedést nem tartja be, akár szabálysértési eljárás is indítható.

Vissza