Nem játék2020. július 17. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/9478_0_300.jpgSok valótlan bejelentés érkezik az egyenruhásokhoz. Az Ózdi Rendőrkapitányság például idén eddig közel 50 ilyen jelzést kapott. Emellett a mentősök és a tűzoltók is rendszeresen találkoznak hasonló esetekkel. Azok, akik ilyen módon próbálják megtéveszteni a hatóságokat, komoly pénzbírságra és elzárásra számíthatnak.

Naponta átlagosan 12755 hívás érkezik a 112-es segélyhívószámra, ám ebből napi 7884 indokolatlan. A nyári szünetben mindig megnő ez a szám, mert vannak olyan fiatalok, akik jó viccnek tartják a telefonbetyárkodást. Az Ózdi Rendőrkapitányságon is rendszeresen tapasztalnak ilyen jellegű eseteket, ám aki hasonlót tesz, komoly szankcióra számíthat.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén január elsejétől a mai napig közel 50 esetben intézkedtek kollégáim valótlan bejelentés miatt. Minden esetben megállapították a valótlan tartalmat. Szabálysértési eljárás keretében akár háromszázezer forintos pénzbírsággal is sújtható” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Emellett bírósági döntés nyomán akár hatvan nap elzárást is kaphat az elkövető. Fontos kiemelni, hogy helyi szinten egyetlen ügyet sem úsztak meg az érintettek, ugyanis minden esetet vizsgálnak az egyenruhások. Természetesen nemcsak a rendőröknek, hanem a mentősöknek is meggyűlik a baja a valótlan bejelentésekkel, illetve a helyi tűzoltók is havi rendszerességgel kapnak hasonló hívásokat.

A szándékos valótlan bejelentések több problémát is felvetnek. Egyfelől a 112 vonalát és operátorát is feltartják. Másrészt megnő annak a kockázata, hogy egy valós esethez később érnek ki az egyenruhások. Ez pedig akár emberéletbe is kerülhet.

A legfontosabb, hogy csak akkor értesítsük a hatóságokat a segélyhívón keresztül, ha életveszély áll fenn, valamilyen bűncselekmény szemtanúja vagy sértettjei leszünk. Ezen kívül eltűnt személy megtalálásához kérhetünk még segítséget, esetleg ha kánikulában zárt gépkocsiban hagyott kisgyermekről vagy állatról van információnk.

Vissza