Kormányzati döntések2020. július 16. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9475_0_300.jpgHamarosan dönthet az országgyűlés az 500 fő feletti rendezvények megtartásának lehetőségeiről. Erről adott tájékoztatást Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Emellett szó esett arról is, hogy az augusztus 20-i ünnepségek is elmaradnak, így a fővárosi tűzijátékot sem tartják meg.

Főként a járvánnyal kapcsolatos döntéseket hozott meg szerdai ülésén a kormány. Leginkább a nagyobb országokban, de a kisebbekben is nagyon eltérő a fertőzés mértéke régiónként, ezért úgy módosítják az országok színek szerinti beosztására hozott kormányrendeletet, hogy régiónként is lehet változtatni a színeken. Azt cellainformációk alapján fogják ellenőrizni, egy-egy ország melyik területéről érkezett a beutazó.

„Ami a jelenlegi járványügyi helyzetet illeti, továbbra is azt tudjuk mondani, hogy Magyarországon az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken. Ez egy szerencsés helyzet, és a térségben is a legjobb és legbiztonságosabb országok között vagyunk. Szerencsére a környező országokban is, ahol volt növekedés a fertőzöttek számát tekintve az elmúlt napokban Szerbia és Ukrajna kivételével egyértelműen kedvező folyamatokról beszélhetünk” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány arról is döntött, hogy tömegközlekedésen, boltokban, vendéglátóhelyeken továbbra is kötelező a maszk. Emellett Gulyás Gergely az 500 fő feletti rendezvényekről is beszélt, hiszen a napokban több zenész is felszólalt a korlátozások ellen. A miniszter úgy fogalmazott, hogy ezeken a szabályokon augusztus 15-ig nem kíván lazítani a kormány. Ezután a Szent István napi ünnepségről is beszélt.

„Korábban is jeleztük, hogy július közepén tudunk dönteni a Szent István napi ünnepi rendezvények megtartásáról. A kormány a tegnapi ülésén úgy döntött, hogy a tervezett ünnepek beleértve a tűzijátékot és a légi parádét is elmaradnak, és később ha lehet megtartjuk, de ha nem, akkor ebben az évben nem lesz Szent István napi ünnepség. Azt most biztosan tudjuk mondani, hogy augusztusban és szeptemberben erre lehetőség nem lesz. Nagy valószínűség szerint az idei Szent István napi ünnepségek teljes egészében el fognak maradni” - tette hozzá Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Egyebek mellett szóba került az iskolaőrök kérdése is. A miniszter azt mondta, hogy ha egy intézmény azt mondja, hogy nem akar őrt, akkor vegyék fel a Belügyminisztériummal a kapcsolatot. Ha van alapja annak a kérésnek, akkor teljesíthetik azt.

Vissza