Káros sugarak (képgalériával)2020. július 15. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9472_0_300.jpgMa is nagyon erős volt az UV-sugárzás, ami károsan hat a bőrre és a szemekre egyaránt. Éppen ezért érdemes megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget viselni. Nem mindegy azonban, hogy milyet hordunk, hiszen van, ami többet árt, mint amennyit használ.

Az utóbbi néhány hétben sokszor hallhattunk róla, hogy nagyon magas vagy extrém volt az ultraibolya-sugárzás mértéke. Három fajtája létezik, ebből kettő ellen a Földön is kell védekezni: az UV-A a kutatások szerint hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához, míg az UV-B közvetlenül is okozhat daganatot. A sugárzás a szemekre is káros hatással van, ellene leghatékonyabban az UV-szűrővel ellátott napszemüveg viselésével tehetünk. Azonban nem mindegy, hogy milyet hordunk, hiszen némelyik eszköz nagyobb kárt okozhat, mint amennyit használ.

„Hogyha nem megfelelő napszemüveget használunk, azzal még ártunk is. Ugyanis a pupillánk úgy működik, hogyha sok a fény, akkor összeszűkül, hogyha kevés, akkor kitágul. Ha vásárolnak egy olyan napszemüveget, ami besötétít, a pupilla kitágul, akkor sokkal több káros fény fog bejutni a szemünkbe, mint hogyha egyébként nem is használnánk napszemüveget” - hangsúlyozta Balázs Csabáné, a Lux Optika üzletvezetője.

A káros sugárzás a szembe jutva hosszú távon szürkehályogot is okozhat, mivel öregíti a szemlencsét. A betegség ugyan általában lassan alakul ki, azonban közben folyamatosan romlik a szem, így az egyén közelre és távolra sem lát már tökéletesen. A szürkehályog egyébként csak műtéti úton kezelhető. Megkérdeztünk járókelőket is, hogy szükségét érzik-e a napszemüveg viselésének.

„Ezt azért hordom, mert szerintem jól néz ki, de egyébként a nappal szemben véd, szóval azért, hogy ne süsse ki a nap a szememet délben. De csak ezért” - mondta Kretyánszky Ádám.

Az sem mindegy egyébként, hogy milyen kategóriájú a napszemüveg, illetve a sugárzás hány százalékát szűri ki. A legáltalánosabb, amit szinte minden helyzetben viselhetünk, a hármas kategóriába esik, míg azokban a helyzetekben, amikor extrém UV-sugárzással találkozunk, például magashegységekben való mászáskor, érdemes a minden oldalról védelmet nyújtó, 4-es kategóriájú eszközöket választani.


472_0_t 472_1_t 472_2_t 472_3_t
472_4_t 472_5_t 472_6_t 472_7_t
Vissza