Korszerűbb ellátás (képgalériával)2020. július 15. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9471_0_300.jpgÚj ultrahang készülékkel bővült az Almási Balogh Pál Kórház eszköztára. A berendezést pályázati forrásból szerezték be. A fejlesztésnek köszönhetően a szülőszobai ellátás korszerűsödik az intézményben. Az olasz gyártmányú gép a 4D-s képalkotásra is képes, amelyből igen pontosan meg lehet határozni a baba elhelyezkedését, és egyéb fontos információk is kiderülnek a magzat fejlődésével kapcsolatosan. Az orvostechnikai műszer a hozzátartozó programcsomagokkal együtt közel 17 millió forintba került.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy az Almási Balogh Pál Kórház mintegy 75 millió forintos adományban részesült az egyik vezető pénzintézet jóvoltából. A támogatásból orvostechnikai eszközök beszerzésére nyílik lehetőségük. Nem kellett sokáig várni a következő sikeres pályázaton elnyert, közel 17 millió forintos összeg megérkezésére, amelyből az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programnak köszönhetően egy középkategóriás ultrahang készülékhez juthattak. A berendezés meg is érkezett az egészségügyi intézménybe, amelyet a harmadik emeleti szülőszobán helyeznek üzembe. Dr. Fábián Imre osztályvezető főorvos azt mondja, régi vágyuk teljesült ezzel a beszerzéssel.

„Nagyon örülünk neki, ezzel mindenképpen korszerűsödik a szülőszobai ellátás. Részben a magzatok állapotát fogjuk ezzel a készülékkel nyomon követni, valamint a szülőszobai akkut történéseket tudjuk vele felfedezni. Többek között a lepényleválást, a beilleszkedési, fekvési, tartási rendellenességekre derül fény ennek a használatával” - emelte ki dr. Fábián Imre, osztályvezető főorvos.

A kórházban több ultrahang is található, amelyek kategóriától függően különböző funkciókra képesek. Az új orvostechnikai eszköz egy olasz gyártmány. Képes wifi kapcsolatra, különböző fejeket tartalmaz, széles képernyős monitorral rendelkezik, és géptestbe csúsztatható billentyűzet is tartozik hozzá. A forgalmazó cég képviselője arról számolt be, hogy még nem szállítottak eddig Ózdra, de remélik, hogy jó kapcsolatot tudnak majd kialakítani a helyi intézménnyel is. Véleménye szerint a magyar egészségügyben szerzett húszéves tapasztalatukra alapozva sokat tudnának segíteni. A vállalat az ultrahangokkal másfél éve kezdett el komolyabban foglalkozni. Szőke Sándor azt mondja, hogy az eszköz igen látványos képalkotásra képes. Jól megmutatható vele a baba helyzete.

„Van benne egy üregi fej, illetve van benne egy 4D-s konvex fej, amely a hason keresztüli vizsgálatokat teszi lehetővé. A berendezéssel különböző automatikus méréseket is lehet alkalmazni, ami megkönnyíti az orvosok dolgát. Főleg a babának a különböző paramétereit teszi láthatóvá, a fej és mellkas keresztmetszetet, valamint a combcsontnak a hosszát, amelyek fontosak ahhoz, hogy a babának az egészséges mivoltát meg tudják ítélni, illetve a fejlődésének a megfelelőségét nyomon tudják követni. Tehát kiderül, hogy az adott gesztációs periódusoknak megfelelő e az a paraméter, amit ők mértek” - mondta Szőke Sándor, a Fibre Medical Orvostechnikai Kft. értékesítési vezetője.

Ezekből az adatokból az is meghatározható, hogy mikorra várható a kicsi érkezése. A ózdi kórházban dolgozó orvosok igen alapos tudással rendelkeznek az ultrahang készülékek használatával kapcsolatban, azonban konkrétan ilyen berendezéssel még nem dolgoztak, ezért hamarosan egy úgynevezett betanító órán is részt vesznek majd, ahol tulajdonképpen a már meglévő ismereteiket fogják bővíteni, hogy ezt a készüléket is hatékonyan használhassák, amikor arra szükség van.


471_0_t 471_1_t 471_2_t 471_3_t
471_4_t 471_5_t 471_6_t
Vissza