Biztonságos viselet2020. július 15. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/9470_0_300.jpgÉletet menthet, és súlyos sérülésektől is megvédheti a motorosokat a megfelelő felszerelés. Mivel a két keréken közlekedőket nem veszi körbe merev karosszéria, számukra az elsődleges védelmet a ruházat jelenti. Az Ózdi Rendőrkapitányság tapasztalatai szerint azonban sokan túlságosan nyárias öltözetben ülnek fel a nyeregbe.

Súlyos motorosbaleset történt a napokban Borsodbóta és Uppony között. Az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője szerint a komoly végtagsérülést részben az idézte elő, hogy a motoros igen lenge öltözetben indult útnak. A szezon egyébként már javában tart, és a többség saját érdekében alkalmazza is a megfelelő védőfelszereléseket. A nyári meleg viszont sokakat arra csábít, hogy a kelleténél lazábban öltözve üljenek fel a nyeregbe.

„Tapasztalhatjuk, hogy nagyon sok nagy teljesítményű motoron igen lenge, az évszaknak ugyan megfelelő, de motorozáshoz nem alkalmas ruházatban vesz részt a közlekedésben a járművezető. Nagyon sokszor láthatjuk, hogy rövidnadrágban, pólóban, esetleg strandpapucsban motorozik valaki. Tulajdonképpen az elsődleges védelmét a motorosnak a ruhája látja, láthatja el, ha az rajta van” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi RK Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Az osztályvezető szerint mindenképpen ajánlott megfelelően merev, erős lábbelit hordani, ami felér a lábszárig. Lényeges a zárt, valamelyest kompressziót is biztosító ruházat, a gerincet, a vállat, a könyököt és a térdeket is védő protektorok viselése. Bukósisakból érdemes a lehetőségekhez mérten a legjobb minőségűt választani. Ha ugyanis a motoros eldől vagy elesik, karosszéria híján csupán ez jelenti a védelmet.

Legalább ennyire fontos a motorkerékpár megfelelő műszaki állapota is. Kiemelt figyelmet kell fordítani a fékek és a gumiabroncsok állapotára. A szezon végén érdemes alapos átnézés után, letisztítva eltenni a járművet, de az ellenőrzés akkor sem maradhat el, amikor újra elővesszük.

A szakember azt is elmondta, hogy a motorosok a közlekedés kifejezetten sérülékeny résztvevőinek számítanak. Éppen ezért különösen fontos a figyelmes, defenzív közlekedés. Szem előtt kell tartani, hogy a legtöbb motorkerékpár tömegénél és teljesítményénél fogva jobban gyorsul, mint az átlagos személyautók, viszont kisebb felületű, így észlelése is nehézkesebb lehet.

A kép illusztráció.

Kép forrása: internet

Vissza