Kistérségi ügyek (képgalériával)2020. július 13. (hétfő) 19:00 - Kistérségnews/9465_0_300.jpgTöbbek közt az orvosi ügyelet problémájáról is értekezett az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. Tárgyaltak emellett a tavalyi zárszámadásról, illetve az ÓTSZEGYII alapító okiratának módosításáról is. A grémium a járvány kitörése óta először ült össze ma délelőtt.

Hosszú idő után most újra a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében gyűlt össze az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A grémium legutóbb februárban ülésezett, azóta pedig több ügy váratott magára, emellett voltak persze olyan problémák is, amelyeken folyamatosan dolgoztak a vírushelyzet alatt is. A mai napon a tagok szinte teljesen egyhangúlag döntöttek az előttük álló napirendekről.

„Ózd Kistérség Többcélú Társulása a mai napon elfogadta a 2019. évi zárszámadását, illetve két fellebbezést is helyben hagyott, valamint az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézménynek az alapító okiratát is egységes szerkezetbe foglalta különböző egyéb időkben elkövetkezett módosítások miatt, valamint az egyebekben az orvosi ügyelet problémájáról is beszéltünk, és azon dolgozunk folyamatosan, hogy megoldódjon ez a probléma” - mondta Janiczak Dávid, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnöke.

A társulási tanács az egyebekben most is hosszasan tárgyalt a kistérségi orvosi ügyeletet érintő problémáról. Mint ahogyan arról már többször beszámoltunk, állandó jelleggel zajlanak az ezt érintő kezdeményezések. Vámos Istvánné dr. elmondta, hogy folyamatosan a megoldásra törekednek. Hozzátette, hogy a magyarországi önkormányzatoknak kötelessége megszervezni az alapellátási ügyeletet, ugyanakkor az egészségügyi jogszabályok az orvosok számára is kimondják, hogy kötelesek részt venni abban.

„Nem igazán értem, hogy mi az a helyzet, ami miatt ez az áldatlan állapot kialakult, hogy például az összevont ügyeletben, a teljes kistérségi szintű ügyeletben az ózdi doktorok nem kívánnak részt venni, pedig semmiben nem változik a feladatuk, ügyelni kell, és méghozzá olyan pénzért kell ügyelni, ami az önkormányzatok teljesítőképességébe belefér. Ez nem lehet pénzkérdés, itt a feladatok orvosetikai és önkormányzati kötelezettségvállalásról van szó, és ehhez úgy kell hozzáállni, hogy mind a két fél meg tudjon egyezni” - hangsúlyozta Vámos Istvánné dr., Arló polgármestere.

A mai ülésen egy olyan alkalmat is kezdeményeztek a társulási tanács tagjai, ahol rajtuk kívül a helyi orvosok is részt vesznek majd. Ezen pedig mind a két fél elmondhatja problémáit, és lehetőség szerint dűlőre juthatnak.


465_0_t 465_1_t 465_2_t 465_3_t
465_4_t
Vissza