Elektromos töltők (képgalériával)2020. július 10. (péntek) 19:00 - Városnews/9460_0_300.jpgTizenhatezer kilométerre elég energiát tankoltak az autósok az ózdi elektromos töltőállomásokból közel egy év alatt. Városunkban négy ilyen egység működik, ebből hármat az ELMŰ-ÉMÁSZ üzemeltet, az adat ezekre vonatkozik. Április óta fizetős a szolgáltatás, ennek hatására csökkent az e-töltők használata.

Szinte napra pontosan egy éve kezdték el az elektromos töltőállomások telepítését. A Jedlik Ányos Terv keretein belül három e-töltőt is elhelyeztek városunkban, egyet a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcában, egy másikat a Vasvár úti nagyparkolóban, míg a harmadikat a Bolyki főút mellett. Ezekből közel egy év alatt összesen annyi energiát tankoltak az autósok, amiből Ózdról eljutnánk Mongólia fővárosába, Ulánbátorba és vissza.

„423 óra alatt összesen 2,4 megawattóra energiát tankoltak az autósok Ózdon. Ezzel az energiamennyiséggel kb. 16 ezer km-t lehet megtenni (15 kWh/100 km fogyasztás mellett). A telepítés első 8 hónapjában a töltés az autósok számára teljesen ingyenes volt, 2020.04.01-től pedig fizetőssé vált, hogy az üzemeltetés költségeit hosszú távon fedezni lehessen.” – tájékoztatott kérdésünkre az ELMŰ-ÉMÁSZ Solutions Kft. munkatársa.

A fizetőssé válás és a koronavírus hatására a töltők használata áprilistól csökkenni kezdett. A töltésre fordított időt összevetve a rendelkezésre álló összes idővel hozzávetőleg 1 és 5 százalék körüli volt a kihasználtságuk ezen időszak előtt. Ebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a töltőket jelenleg valószínűleg elsősorban a településünkre látogató vendégek, vagy az átutazóban lévők használják.

Ózdhoz legközelebb egyébként Kazincbarcikán, innen 35 kilométerre, és Egerben, 45 kilométerre találhatók e-töltők, mindegyik a főút mentén. Így azoknak, akik hosszabb útra indulnak elektromos vagy hibrid járművükkel, minimum 80-90 kilométer hatótáv kellene, hogy legyen az autójukban.

Van a városban egyébként egy ingyenesen használható e-töltő is, ezt az egyik országos kiskereskedelmi lánc üzemelteti. Az ELMŰ-ÉMÁSZ kezelésében álló töltők közül a legtöbben az Olvasó mögöttit használták, míg a legkevesebben a Bolyki főútit. Egy töltés átlagos hossza és mennyisége hozzávetőleg 2 és fél óra és 15 kilowattóra volt.


460_0_t 460_1_t 460_2_t 460_3_t
460_4_t 460_5_t 460_6_t
Vissza