Gazdasági kérdések (képgalériával)2020. július 8. (szerda) 19:00 - Önkormányzatnews/9453_0_300.jpgA civil szervezetek és sportegyesületek támogatásáról, valamint a helyi közösségi közlekedésről is tárgyaltak többek közt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság mai ülésén. A tagok összesen tizenkilenc előterjesztést vitattak meg, több kérdésben saját hatáskörében hozott döntést a bizottság. Végül minden javaslatot elfogadtak.

A járvány miatti kényszerszünet után először tartott ülést a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság. A testület napirendjén tizenkilenc előterjesztés szerepelt, először az Ózdszolg végelszámolásáról egyeztettek, a cég ugyanis már nem végez tényleges tevékenységet, és folyamatban lévő pályázatokban sem vesz részt. A folytatásban érintették a helyi tömegközlekedés kérdéskörét. Annak finanszírozására pályázatot nyújt be a város. Ahogy már korábban is többször elhangzott, a buszjáratok biztosítása egyre nagyobb terhet ró az önkormányzatra.

„2010-ben még az önkormányzatnak a 600 ezer kilométerhez kellett 17 millió forintot adnia a költségvetéséből, hogy működjön a Volán társaság. Addig a 2019-es évben 121 millió forintot. Több mint százmillióval kerül többe a városnak” - mondta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Hosszabb vita a civil- és sport keretek felosztásáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban alakult ki. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, szerencsésebb lenne átmenetileg levenni napirendről a kérdést. Dr. Csuzda Gábor szerint addig nem szerencsés erről tárgyalni, amíg a kulturális területen, valamint az óvodákban dolgozók csökkentett fizetést kapnak.

„A veszélyhelyzet megszűnt, és a munkájukat ugyanúgy végzik, mint azelőtt. Addig, amíg ezt az adósságunkat nem tudjuk törleszteni a városban dolgozó szakemberek felé, addig nem etikus, hogy egy önként vállalt feladatra szánunk egy körülbelül akkora összeget, amely nagyjából az óvodai dolgozók egyhavi kieső bére” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Válaszában Janiczak Dávid polgármester kifejtette, hogy a városvezetésnek időnként kényszerű döntéseket is meg kell hoznia. Idén például mintegy 400 millió forintos kiesést kellett befoltozni a költségvetésben. Ez az oka annak is, hogy viszonylag alacsony keret áll rendelkezésre a civil szervezetek és sportegyesületek támogatására is.

„Ez a rendszer hibája. A nincsből nem lehet. Ameddig az önkormányzatnak nincs elegendő bevétele arra, hogy megfelelő mértékben ellássa a kötelező és az önként vállalt feladatait, addig nem is lehet olyan javaslatot tenni, hogyan tudnánk például 40 milliót adni sportra, vagy 20 milliót a civil keretbe, mert egyszerűen nincs” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ezt az előterjesztést végül hat igen szavazattal, egy nem ellenében fogadták el. Tárgyalták továbbá a városi rendezvényekre előirányzott keret felosztását, valamint az Ózdi Távhő Kft. működésével kapcsolatos előterjesztéseket is. Az ülés második felében a bizottság saját hatáskörben döntött egyebek mellett ingatlanok értékesítéséről és átvételéről is. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen minden napirendi pontot elfogadásra javasolnak majd.


453_0_t 453_1_t 453_2_t 453_3_t
453_4_t 453_5_t 453_6_t
Vissza