Felhőtlen nyaralás2020. július 9. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/9446_0_300.jpgZsebtolvajok, csalók és besurranók – többek között ezek a veszélyek leselkedhetnek azokra, akik elutaznak nyaralni, vagy egy kirándulás idejére őrizetlenül hagyják otthonukat. A rendőrség óvatosságra inti a lakosságot, mindenkitől azt kérik, hogy legyenek elővigyázatosak, és ne osszanak meg fotókat, információkat a közösségi oldalakon, amíg távol vannak.

Az ózdi strand június közepén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az elmúlt hetek kánikulai időjárása is kedvezett a fürdőzőknek, így sokan áztatták magukat a medencében, vagy éppen napoztak a parton. A korábbi években itt csak elvétve fordult elő lopás, de a rendőrség idén is elővigyázatosságra inti a lakosságot. Kiemelik többek közt, hogy nem elegendő törülközővel letakarni a táskákat, értéktárgyakat. Ehelyett a megőrzőt ajánlott választani. Emellett azoknak is szolgálnak jó tanácsokkal, akik a nyári időszakban hosszabb időre hagyják el otthonukat.

„A lakosság figyelmét felhívjuk arra, hogy a nyári szezon beköszöntével ha nyaralni megyünk, esetleg hosszabb távra külföldre utazunk, vagy hosszú hétvégére, a közösségi médiában semmiképpen se posztoljuk, hogy hol vagyunk, illetve a közeli hozzátartozóknak vagy lakókörnyezetünkben élő rokonoknak adjunk kulcsunkból másolatot, ha lehet. De semmiképpen se hívjuk fel arra a figyelmet, hogy lakásunk őrizetlenül maradt otthon” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A hivatalvezető hozzátette, érdemes lehet megkérni közeli rokont vagy barátot, hogy időnként ellenőrizze, minden rendben van-e a lakásban. Emellett pedig akár riasztórendszert is beszereltethetünk, azok egyre inkább elérhető árba kerülnek szélesebb rétegek számára is. De nemcsak otthonunk biztonságáról kell gondoskodni, ha útnak indulunk, az óvatosság a nyaralás helyszínén is lényeges.

Miután leparkoltuk autónkat, győződjünk meg róla, hogy sem pénzt, sem táskát, sem pedig egyéb értéktárgyat nem hagytunk benne, különösen nem jól látható helyen. Az ugyanis kifejezetten csalogató lehet a tolvajok számára.

Népszerű kirándulóhelyeken, ahol nagyobb a tömeg és a nyüzsgés, célszerű mindig szem előtt tartani pénztárcánkat, táskánkat. Ez a terep ugyanis kedvez a zseblopásoknak. Szintén igaz ez a szabadtéri piacokra, Miskolcon például már idén is kapcsoltak le pénztárcatolvajt. Ha az óvatosság ellenére is megtörténik a baj, mindenképpen a rendőrséget kell először értesíteni.

A kép illusztráció.

Vissza