Bosszantó cselekedet (képgalériával)2020. július 7. (kedd) 19:00 - Városnews/9445_0_300.jpgSzázötven darab egynyári virágot loptak el ismeretlenek a közelmúltban városunk virágágyásaiból. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai a Petőfi téren is tapasztaltak ilyesmit, a 48-as úton az iskola előtti területen, a volt reumakórház előtt, de a Vasvár úton is tűntek már el növények a virágládákból. Ezeket a példányokat ráadásul már nem is tudják pótolni.

A Vasvár úton emeletes tartókba helyezték ki a petúniákat. Ez a látvány városunk egyéb pontjaira is jellemző, hiszen az ÓVI dolgozói folyamatosan igyekeznek karbantartani a növényeket, és rendezni a környezet, hogy az esztétikus képet mutasson városunk lakóinak, vagy éppen az erre járóknak. A cserjeápolás, a fűnyírás is napi szinten munkát ad nekik.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási csoportjának kiemelt feladata a sövények vágása. Nemcsak kézi szerszámokkal munkálkodnak, hanem két sövényvágó géppel is rendelkeznek.

Két csoporttal is végzik ezt a feladatot. A Gyújtó térségébe az elmúlt időszak esős időjárásának köszönhetően már háromszor is vissza kellett térniük. Emellett a múltkori viharkároknál is jelentős szerepet kaptak, hiszen a kidőlt fákat, földre hullott gallyakat ők távolították el az egyes helyszínekről. A napokban sajnálatos események történtek. A város más helyszínei mellett, például a Petőfi téren található virágágyásokból is több egynyári virágot tulajdonítottak el ismeretlenek.

„Nem sokkal azután, hogy kiültettük ezeket az egynyári virágokat már voltak lopások. A múlt héten 85 darabot számoltunk, de mára megint loptak el, így már 150 darabnál tartunk, és attól félünk, hogy ez a dolog nem áll meg. Bár anyagilag nem olyan nagy összegről beszélünk 10-15 ezer forintról van szó, de azért baj ez, mert esztétikailag nagyon romboló lehet, ha a virágágyásokból esetleg 15-20 darabot kilopnak, és már megbontja a virágágyásnak az egységét esztétikai szempontból” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

Bóta József elmondta azt is, hogy tulajdonképpen a szokásos helyszínekről tűnnek el a virágok, amelyeket már nem is tudnak pótolni. Több esetben is tettek már feljelentést, de mivel a kár nem túl nagy, ezért nem számítanak semmi biztatóra. Hiszen mindent nem tudnak figyelemmel kísérni. Mindenesetre együttműködnek a rendészekkel és a rendőrséggel is a megelőzés és esetlegesen egy rajtakapás érdekében. A jövőre nézve az ültetések szempontjából megpróbálnak elmozdulni az évelő növények irányába. Bár nem olyan szépek és nem olyan virágosak, mint az egynyáriak, de kevesebb munkával járnak.


445_0_t 445_1_t 445_2_t 445_3_t
445_4_t 445_5_t 445_6_t 445_7_t
445_8_t 445_9_t 445_10_t
Vissza