Állami segítség (képgalériával)2020. július 6. (hétfő) 19:00 - Városnews/9443_0_300.jpg307 millió forintból korszerűsítik az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumát. Az intézmény által 2016-ban elnyert, energetikai korszerűsítésre irányuló pályázat eredetileg 190 millió forintos összegét a kormány pótolja ki a bekövetkezett áremelések miatt. Az augusztusban kezdődő fejlesztés keretében a hőszigetelés mellett számos más munkálat is lesz az iskolában.

Közel egy éve adták át a teljesen felújított, számos modern technikai berendezéssel felszerelt Digitális Alkotóműhelyt az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumában. Az intézményben most egy újabb fejlesztésre készülnek, amelynek lehetőségét még 2016-ban nyerték el, egy pályázatnak köszönhetően. Az energetikai korszerűsítésre akkor 190 millió forintot kapott az iskola, amely ma már nem lett volna elég a munkálatokra.

„Nyilván az akkor beérkezett árajánlatok az idő közben bekövetkezett áremelések következtében magasabbak voltak a rendelkezésre álló összegnél. Amikor sikerült egy érvényes és eredményes eljárást lefolytatni, akkor levelet írtunk a kormány felé, amiben kértük, hogy hiányzó összeget adják meg, akkor egyedi kormánydöntés született, ami a Magyar Közlönyben az elmúlt héten meg is jelent, és ez azt jelenti, hogy az összeg rendelkezésre áll, a felújításhoz szükséges teljes összeg, valamivel több mint 307 millió forint” - nyilatkozta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az energiahatékonysági pályázat keretében számos újítást végeznek majd el az intézményben. Teljesen lecserélik a főépület nyílászáróit, illetve a külső részeket és a födémet is hőszigetelik. A tetőre egy 33 kW-os napelempanelekből álló szerkezet is kerül, illetve a teljes belső fűtési rendszert is korszerűsítik.

Az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a Ludmány Ottó képzőművész által 1965-ben készített sgrafitto a felújítás után is megmarad majd az iskola falán. A hét képből álló alkotás egyébként a fizikai és szellemi munka, valamint a tudás emberi alapértékének jelentőségét ábrázolja.

A tervek szerint a korszerűsítési munkálatok augusztus környékén kezdődhetnek majd meg a Bródyban. A főigazgató elmondása szerint megpróbálják úgy megszervezni a felújítást, hogy az a tanítási időszakot ne, vagy a legkevésbé zavarja. Így ha a járványügyi helyzet nem szól közbe, a diákok a megszokott kerékvágásban kezdhetik meg a tanévet.


443_0_t 443_1_t
Vissza