Hulladék kérdés2020. július 6. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9441_0_300.jpgIdén is csatlakozhatunk a műanyagmentes július elnevezésű kihíváshoz. A mára nemzetközivé vált kampány Ausztráliából indult, és az egyszer használatos műanyagok környezetkárosító hatásaira hívja fel a figyelmet. A hulladékok megfelelő elhelyezése és újrahasznosítása korunk egyik legégetőbb kérdése. A vásárlási szokásokkal kapcsolatban kikértük a helyiek véleményét is.

Számos alkalommal beszámoltunk már arról, hogy városunkban visszatérő problémát jelent a közterületen elhelyezett hulladék. Ennek egy jelentős részét a különböző műanyagok teszik ki. Ez a helyzet nem csak térségünkben, hanem az egész világban fejtörést okoz az illetékeseknek. Az Országgyűlés a napokban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának betiltását hazánkban. A jövőben többek között a műanyag fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak és italkeverő pálcikák tűnnek el a boltok polcairól. A vásárlási szokásokkal kapcsolatban kikértük a helyiek véleményét is.

„A csapból is hála istennek olyan víz folyik itt a környezetünkben, ami iható és jó minőségű. Talán ennyit tudunk tenni a környezetünkért” - mondta Zelena Éva.

„Azért lenne jó, ha műanyagmentesen vásárolnánk, mert az óceánokat is az szennyezi. A teknősöket is az veszélyezteti. Azért is csinálnak ma már szívószálból is fémet” - nyilatkozta Bucsku Boglárka.

A műanyagmentes július kampány Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig az egész világon elterjedt. A korábbi években több száz millió ember csatlakozott hozzá közel 200 országból. A kihívás lényege, hogy csökkentsük a vásárlások során a műanyagtartalmú vagy csomagolású termékeket, esetleg teljes mértékben iktassuk ki őket. A zacskókat például többször felhasználható zsákokkal is helyettesíthetjük. Csak ezzel és a palackos ásványíz kerülésével sokat tehetünk a környezetünk megóvásáért.

Vissza