Másodfokú eljárás (képgalériával)2020. július 3. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/9439_0_300.jpgHelyszíni tárgyalást tartott a borsodnádasdi emberölési ügyben a Debreceni Ítélőtábla. A másodfokon eljáró bíróság szemlét tartott azon a területen, ahol 2017 szeptemberében a bűncselekmény történt. Vizsgálták az éjszakai látási viszonyokat, és egy bábu segítségével megpróbálták rekonstruálni a történéseket. Az áldozat édesanyja még a tárgyalás megkezdése előtt rosszul lett, mentő szállította kórházba.

Mentőautó érkezett a borsodnádasdi Petőfi térre csütörtök este, néhány perccel hét óra után. A 2017-ben meggyilkolt K. Csenge édesanyja a helyszíni tárgyalás megkezdése előtt rosszul lett, őt kórházba szállították. Mint arról többször is beszámoltunk, a fiatal lány 2017 szeptemberében tűnt el, egy barátaival szervezett szalonnasütést követően. Holttestét egy vízaknában találták meg. Az emberölési ügyben idén márciusban született meg az elsőfokú ítélet, a Miskolci Törvényszék négyéves fogházbüntetést és négy év közügyektől való eltiltást szabott ki B. Rolandra. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett, így a Debreceni Ítélőtáblára került az ügy. A következő állomást a csütörtöki helyszíni tárgyalás jelentette, amelynek első része még világosban, második fele sötétedés után zajlott.

„Lesz majd egy éjszakai helyszíni tárgyalás, ahol éjszakai viszonyok között fogjuk ugyanazokat a dolgokat megnézni, mint nappali viszonyok között. Távolságokat fogunk mérni és láthatósági viszonyokat fogunk végezni” - mondta dr. Balla Lajos, tanácsvezető bíró.

A tárgyalás országos médiaérdeklődés mellett a Petőfi téren kezdődött, a rendőrség által kihúzott szalagokon kívül helyiek is összegyűltek. A bíróság a vádlottnak és a tanúként beidézett rendőröknek is tett fel kérdéseket, egyebek mellett az eltűnt lány felkutatására tett próbálkozásokról és a holttest megtalálásáról.

A bíróság, valamint a vád és a védelem képviselői előbb világosban járták végig a területet, számos mérést végeztek a templom és az erdei ösvény környezetében. A szemlének kiemelt szerepe van abban, hogy testközelből is megismerjék, hol történt a bűncselekmény. Az áldozat családjának jogi képviselője szerint egy ilyen jelentőségű ügyben a lehető legnagyobb alaposságra és tisztánlátásra van szükség. Ezt szolgálhatja a helyszíni tárgyalás is. Dr. Lichy József hozzátette, az elsőfokú ítélet nemcsak benne és a kívülállókban, hanem az igazságszolgáltatás területén dolgozókban is vegyes gondolatokat ébresztett. Az ő szemszögéből egyértelműnek tűnik az indíték, noha az orvosszakértők elsőfokon is kétségesen nyilatkoztak az esetleges erőszaktevéssel kapcsolatban. Jelenleg azonban nem ezt, hanem a gyilkosságot vizsgálják.

„A lánynak a fejjel lefelé való vízaknába helyezése volt az a momentum, bármi is történt előtte, ami tulajdonképpen az ő életét elvette. Arra kell tudni választ adni, hogy csupán egy figyelmetlenség, tehát gondatlanság, vagy pedig egy tudatos vagy legalábbis eshetőleges szándék állt az elkövető fejében, amikor a lányt lemeztelenítve beletette a vízaknába. Ez a legfontosabb. Az, hogy mi történt előtte, az is érdekes, mert abból lehet levonni következtetéseket az elkövető szándékára természetesen” - nyilatkozta dr. Lichy József, ügyvéd, sértetti képviselő.

A majdnem éjfélig tartó helyszíni tárgyalás második felében immár sötétedés után vizsgálták a látási, láthatósági viszonyokat, valamint egy bábu segítségével próbálták rekonstruálni a 2017 szeptemberében történteket. A tárgyalás időpontját szakemberek bevonásával úgy határozták meg, hogy a körülmények a lehető legközelebb álljanak a tragédia éjszakáján tapasztalhatóhoz, így például a Hold állását is figyelembe vették. Azt is igyekeztek modellezni, hogy bizonyos távolságokból és helyzetekben hallható lehetett-e egy esetleges segélykiáltás.

„A bíróság megpróbálta a cselekmény elkövetéskori fény- és hangviszonyok állapotában rekonstruálni magát a cselekményt. Ezzel még nem zárult le a másodfokú eljárás, hiszen a Debreceni Ítélőtábla július 17-én egy újabb tárgyalást fog tartani, amelyben még újabb tanúkat fog meghallgatni” - fogalmazott Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője.

A következő szakaszban a tanúk meghallgatását perbeszédek követhetik. Információink szerint másodfokú ítélet nyár végén, vagy ősz elején születhet.


439_0_t 439_1_t 439_2_t 439_3_t
439_4_t 439_5_t 439_6_t 439_7_t
439_8_t 439_9_t 439_10_t 439_11_t
439_12_t 439_13_t
Vissza