Kevesebb akácméz (képgalériával)2020. július 3. (péntek) 19:00 - Híreknews/9438_0_300.jpgJelentős mértékben csökkent idén az akácméztermés. Ennek oka, hogy márciusban és áprilisban sokáig fagypont alatti volt a hőmérséklet, aminek következtében sérültek a virágrügyek. Ez az ország ötszázezer hektárnyi akácerdejének nyolcvan százalékát érinti. A méhészek tavaly is rossz évet zártak. Ennek oka akkor a hosszú esőzés volt.

Az ózdi Vásárcsarnokban egyelőre hozzájuthatunk akácmézhez, hiszen a méhészek egy része még a tavalyi készleteiből árusít. Jövő tavasszal azonban már nagyban megcsappanhat a kínálat ebből a sokak által kedvelt termékből. A tavaszi erős fagyok miatt ugyanis az akácrügy-kezdemények nyolcvan százaléka elpusztult, ami súlyosan érintheti a méhészeket. A szélsőséges időjárás tavaly sem kedvezett a termésnek. Akkor a hosszú esőzés okozott problémát. Vevői oldalról az akácméz iránt igen nagy a kereslet. Így felmerül a kérdés, hogy a vásárlók e helyett milyen mézfajtákat keresnek majd, illetve hogy az ár mennyire lesz meghatározó.

„Inkább az olcsóbbat fogják választani az emberek, mert most magas a felvásárlási ára is az akácnak. Inkább majd olcsóbbakat vesznek az emberek” - nyilatkozta Veres László, méhész.

Veres László elmondta, hogy a vásárlók valószínűleg hárs-, illetve vegyes virágmézzel fogják helyettesíteni az akácmézet. Utóbbi termékről tudni kell, hogy azt elsősorban az íze miatt keresik. Tápérték tekintetében viszont nem veszi fel a versenyt például a vegyes virágmézzel. A tavaszi fagyokon kívül egyéb időjárási körülmények sem kedveztek az akácosoknak.

„Március, április, május. Két és fél hónap alatt esett tizenöt milliméter csapadék. Az akác nem tudott nedvességet felvenni a talajból, és emiatt sem volt elég akácvirág. Ilyen szárazság előfordult már, de ez most nagyon rossz volt” - emelte ki Kovács István, méhész.

Kovács István hozzátette, hogy az akácméz iránt azért is nagy a kereslet, mert garantáltan vegyszermentes, ezen kívül az ízét is sokan szeretik. Az ára azonban a többi fajtához képest magasabb. Ennek oka azonban nem az, hogy tápanyagmennyiség tekintetében jobb a többi fajtánál. Az árnál sokkal inkább az számít, hogy mekkora a hazánkban található akácos erdőterület. Szakemberek szerint a fagykár után megmaradt százezer hektár némi reményre adhat okot.


438_0_t 438_1_t 438_2_t 438_3_t
438_4_t 438_5_t 438_6_t
Vissza