Veszélyes hőség (képgalériával)2020. július 3. (péntek) 19:00 - Híreknews/9437_0_300.jpgNe hagyjuk gyermekünket, vagy házi kedvencünket az autóban a nagy hőségben. Ez ugyanis komoly egészségkárosodást eredményezhet. Ezzel a témával szinte minden nyáron foglalkozik a sajtó. Arra azonban már kevesebb figyelmeztetés szólít fel, hogy milyen használati tárgyakat nem szabad a kocsiban felejteni. Számtalan dolognak árthat a meleg. Ezek nemcsak tönkremehetnek, de akár fel is robbanhatnak, vagy felgyújthatják a gépjárművet.

Kézfertőtlenítő miatt gyulladt ki egy autó egy élelmiszerbolt parkolójában, Budapesten. A kocsi eleje teljesen kiégett. Ettől a hírtől hangos a sajtó néhány napja. A katasztrófavédelemnél arra figyelmeztetnek, hogy ezeket ne tároljuk a gépjárműben. Erről beszélnek egyik kampányukban is. Többféle kiszerelésben kaphatóak ilyen termékek.

Ezekből az alkohol már igen alacsony hőfokon, 20 Celsius-fok környékén elkezd párologni, és a jelenség 32 fok felett már annyira felerősödik, hogy a zárt légtérben feldúsulhat az alkoholgőz. A helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondja, hogy azért a gyulladás nem annyira egyszerűen következhet be, de előfordulhat.

„Ezek abban az esetben, ha elérik az úgynevezett alsó robbanási határértéket, amikor már kellő mennyiségű alkoholgőz van az utastérben, és ahhoz megfelelő mennyiségű oxigén, vagy levegő jut, akár egy elektromos szikrára is képesek robbanásszerűen elégni. Elektromos szikra gyakorlatilag a gépjármű rendeltetésszerű üzemeltetésénél is előállhat. A gyújtás kapcsoló elfordításával, a központi zár bezárásával, vagy egy nem jól karbantartott elektromos hálózat túlterheltségével, vagy bármiféle elektromos zárlat esetén” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A fertőtlenítő folyadékot azért sem érdemes az autóban tárolni, mert ha a hatóanyag elpárolog belőle, akkor egyébként sem véd majd a vírusok ellen. Bele sem gondolunk, mennyi mindent hagyunk nap mint nap a kocsinkban, sokszor nemcsak a kesztyűtartóban pihennek olyan holmik, amelyek jó, ha mindig kéznél vannak, a csomagtartó is gyakran tele van olyan tárgyakkal, amelyek nem tolerálják a magas hőmérsékletet. Ezek tönkremehetnek, de anyagi kárt is okozhatnak.

A kocsi belsejében a levegő gyorsan melegszik, mivel az üvegek összegyűjtik a hőt. Odabenn könnyen lehet akár ötven, hatvan fok is, éppen ezért kell nagyon odafigyelni, hogy se kisgyereket, se kisállatot ne hagyjunk az autóban nyáron.

Ez ugyanis rövid időn belül súlyos egészségkárosodást okozhat nekik, de akár halállal is végződhet a pár percnyi felelőtlenség. Dezodorokat sem szabad benne hagyni, ugyanis a nyomástól kiszabadulhat a gáz, vagy akár fel is robbanhat a flakon. Az öngyújtó egy kicsi, mégis nagyon veszélyes tárgy, ami a nagy hőmérsékleten szintén felrobbanhat. Ha a tűző napon a műszerfalon hagyják, akár a szélvédőt is kitörheti.


437_0_t 437_1_t 437_2_t 437_3_t
437_4_t 437_5_t 437_6_t 437_7_t
437_8_t
Vissza