Nyári kikapcsolódás2020. július 2. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9435_0_300.jpgA veszélyhelyzet elmúltával, illetve a jó idő beköszöntével sokan elkezdték nyaralásukat tervezni városunkban is. Vannak, akik belföldre, mások inkább külföldre utaznának. Az úti célok változatosak, mint ahogyan az is, hogyan befolyásolja döntésünket a koronavírus járvány.

Szinte nincs olyan ember, aki ne várná a nyarat, illetve a nyaralást. Vannak, akik tengerpartra vágynak, mások inkább hegyvidékre utaznának. Ezen kívül sokan a nyugodt pihenéssel szemben, inkább az aktív kikapcsolódás hívei. Döntésünkre persze egyéb tényezők is hatással lehetnek. Leginkább azonban a pénztárcánk az, ami keretet szabhat utazási elképzeléseinknek. Idén nyáron viszont más szempontokat is érdemes figyelembe vennünk, hiszen a veszélyhelyzet épp, hogy véget ért. Persze sokakat ez nem befolyásol abban, hogy elmenjenek-e nyaralni, és úti céljuk megválasztásában sem szerepel fontos tényezőként. Így például Csongoréknál sem, akik évek óta a Balatonra járnak.

„A vírus nem határozta meg semmilyen formában, hogy hová szerettünk volna menni. Az volt tervbe véve, s oda szeretnénk menni” - mondta Pál Csongor.

A Balaton, függetlenül a járványhelyzettől, évtizedek óta kedvelt úti cél a nyaralni szándékozók körében, így városunkból is sokan részesítik előnyben a magyar tengert.

„Nem befolyásolt. Szerintem apáék ugyanúgy döntöttek, és ugyanúgy fogunk menni Balatonra nyaralni. A vírus szerintem nem befolyásolja ezt az egészet” - nyilatkozta Süvöltős Máté.

Az idegenforgalomban dolgozók véleménye azonban ettől jóval negatívabb képet ad a jelenlegi helyzetről, hiszen az utazási irodákban leadott foglalások számát nagyban befolyásolta a járvány. Azok jelentős részét ugyanis lemondták. Utazással kapcsolatos döntéseinket persze a jövőben is nagyban meghatározza majd az, hogy számítani kell-e egy újabb járványhullámra.

„Külföldi és belföldi úti célok iránt egyaránt van nálunk érdeklődés. Annyiban van változás a korábbiakhoz képest, hogy belföldet nem elsősorban irodában foglaltak eddig az ügyfelek. De most a belföldi szálláshelyek iránt is megnőtt nálunk is az érdeklődés. Ezzel együtt is az árak, különösen ami a Balatont illeti, nem annyira versenyképesek a külfölddel szemben. Most jó árak vannak egyébként külföld vonatkozásában” - emelte ki Angyal Enikő, a Globus Travel Kft. ügyvezető igazgatója.

Az utazási iroda ügyvezetője hozzátette, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása sem kedvezett a belföldi foglalásoknak. Így ez a körülmény is inkább a külföldi utak irányába terelte a nyaralók érdeklődését. Ezen túl az egyes országok korlátozó intézkedései is meghatározóak. Ebben a tekintetben a horvátországi és a szlovéniai úti célok a legkedvezőbbek. Az érdeklődés egyelőre ugyan mérsékeltebb, hiszen sokan kivárnak. A járvány miatt kiesett hónapok bevételeit az utazási irodák pedig idén már biztosan nem tudják behozni. Ezért az ágazatban dolgozók abban bíznak, hogy a téli, illetve a jövő nyári foglalások az ideihez képest jóval kedvezőbben alakulnak majd.

Vissza