Vizes helyzet (képgalériával)2020. július 2. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9434_0_300.jpgAz Ózdi Távhő Kft. Fűtőerőművénél is gondot okozott az esőzés. Az ott dolgozók homokzsákokkal, szivattyúzással és árokásással igyekeznek csökkenteni a talajvíz szintjét a területen. Tíz éve szintén hasonló problémával találták szembe magukat, akkor felkészületlenül érte őket a vihar. Most viszonylag jól tudták kezelni a helyzetet, és a későbbi esőzésekkel kapcsolatban is tettek megelőző intézkedéseket.

A hétvégi vihar számos kárt okozott városunkban. A szél fákat és oszlopokat is kidöntött, illetve több házból kellett eltávolítani a nagy mennyiségű csapadékot. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai több helyszínen is beavatkoztak. Segítségüket kérték az Ózdi Távhő Kft. Ipari Park területén található Főtőerőművénél is. A lánglovagok tanácsokkal és eszközökkel látták el őket. Peták Tibor azt mondja, hogy nem érintette jól őket a hirtelen megnövekedett talajvízszint a területen.
 
„A Hétes völgy felől ilyenkor megindul az áradat. Erre mi most felkészültünk. Tudtuk, hogy jönni fog, mert tíz évvel ezelőtt is hasonlóképpen jártunk, csak akkor nem tudtuk ezt megelőzni. Most szóltunk a tűzoltóknak, hoztak nekünk tömlőket, szivattyút. A hátam mögött látható szivattyú állandóan szívja a vizet. A talajvízszint olyan magas volt, hogy egyszerűen nem tudta elnyelni a csapadékot már a talaj” - nyilatkozta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A rendszert úgy kell elképzelni, hogy a Fűtőerőmű épületének tetejéről levezetett csatornákban leáramló csapadék beömlik az aknákba, amelyek össze vannak kötve a régi ÓKÜ rendszerével. Az üzemvezető elmondta, hogy amíg a gyár működött, addig ezzel nem volt probléma, hiszen akkor folyamatosan dolgoztak a szivattyúk ott is. Az erőmű megtáplálása 20 kilovolttal történik, ezt nem szabad, hogy elérje a víz, mert akkor zárlat keletkezik, ami komoly károkat okozhat.

Az Ózdi Távhő Kft. munkatársai a szivattyúzás mellett homokzsákokkal is próbálnak védekezni. A transzformátor kamra elé ötven darabot helyeztek le, szükség esetén még kétszáz darabot tudnak készíteni.

A kritikus külső pontok elzárása mellett bent az épületben is eltorlaszolták homokzsákokkal a csatornanyílásokat. Több aknát is kitakarítottak a napokban, emellett pedig árkot is ástak a csapadékvíz-elvezetés érdekében. Ügyeleti rendszert is kialakítottak, így ha szükséges, a dolgozók bármikor indulni tudnak a probléma elhárítása érdekében. Az Ózdi Ipari Park tulajdonosát is hamarosan megkeresik, akitől segítséget kérnek és remélnek a vízelvezetési gondok megoldásában.


434_0_t 434_1_t 434_2_t 434_3_t
434_4_t 434_5_t 434_6_t 434_7_t
434_8_t 434_9_t 434_10_t 434_11_t
434_12_t
Vissza