Folytatódnak az ellenőrzések (képgalériával)2020. július 1. (szerda) 19:00 - Híreknews/9432_0_300.jpgJúlius elsejével az ózdi társasházakban is újraindul a kémények ellenőrzése, esetükben ez ingyenes és kötelező. Azok a lakóközösségek érintettek, amelyeknél ezt március 17-éig nem végezték el. A lakókat a napokban már kiértesítették, a vizsgálatra pedig két időpontot is megjelöltek.

Többek között kémények, tüzelőberendezések, és összekötő elemek ellenőrzését folytatják a társasházakban július elsejétől. A felülvizsgálatot év elején már megkezdték, a márciusban elrendelt veszélyhelyzet miatt azonban ezt egy időre fel kellett függeszteni. Mostantól azonban folyamatosan végzik majd ezeket Ózdon is. Lakóközösségek esetében ez kötelező, és egyben ingyenes is. A lakossági tulajdonú ingatlanok égéstermék-elvezetőinek rendszeres felülvizsgálatát több szolgáltató végzi, akik az erről szóló tájékoztatót már kihelyezték a társasházakban. Az ellenőrzésre két időpontot jelöltek meg.

„Amennyiben nem találnak hibát, adnak egy tanúsítványt erről. Ha hibát találnak, akkor egy hibakódot kap a lakás, a tulajdonos. Két fajta hibakód működik. Az egyik az, amikor a következő ellenőrzésig elhárítja a hibát, tehát nem egy életveszélyes dologról van szó, illetve a másik hibakód az, amikor rögtön kizárják a készüléket a működésből, vagy lezárják a kéményt” - mondta Angyal Béla, közös képviselő.

A közös képviselő hozzátette, fontos tisztában lenni azzal is, hogy amennyiben a kéményseprők olyan hibát találnak, amelynek következtében lezárják a készüléket, illetve a kéményt, ezzel az eljárás még nem szűnik meg. Ez után ugyanis egy további ellenőrzést is elvégeznek. Amennyiben pedig ennek során rákötési-, vagy egyéb szabálytalanságot tapasztalnak, azt szigorúan büntetik. A társasházakon túl azoknak is érdemes odafigyelni az ellenőrzés gyakoriságára, akik családi házban élnek. Az ő esetükben ez szintén díjmentes. Nekik ezt kérniük kell. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, míg a gázüzeműeket kétévente érdemes átvizsgáltatni. Amennyiben erre a tulajdonosok nem fordítanak kellő figyelmet, annak súlyos következményei is lehetnek.

„Nagyon komoly probléma, az a kéményben lerakódott korom által okozott tűz, ami alapesetben nem okozhat problémát egy jól kialakított kéménynél, de okkal feltételezzük azt, hogy egy elhanyagolt kémény már nem olyan szerkezeti állapotban van, amit a kivitelezés során elvártak tőle. Így a fugák közt, vagy a beépített tetőszerkezet nagyon könnyen olyan tüzet okozhat, ami a tetőszerkezetre, vagy a lakótérre is átterjedhet” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Az ellenőrzés elmulasztása a tűzkáron kívül persze egyéb veszélyeket is magában rejt. Amennyiben az égéstermék elvezető rendszerek nem működnek megfelelően  úgy fojtó, vagy mérgező gázok áramolhatnak vissza a lakótérbe. Ez pedig nem csak a tüzelő-, vagy fűtőberendezések használata alatt következhet be, hanem az égetés és a főzés során is. Fontos tehát, hogy a felülvizsgálatokat időben elvégeztessük, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Erre a nyári időszak a legideálisabb.


432_0_t 432_1_t 432_2_t 432_3_t
432_4_t 432_5_t
Vissza