Változások az adózásban2020. július 1. (szerda) 19:00 - Törvénynews/9431_0_300.jpgVáltozások az online számlázásban, kötelező adatszolgáltatás és járulékok összeolvadása – számos jogszabály módosult július elsejével, amely a vállalkozásokat, a munkáltatókat és a munkavállalókat is érinti. Vannak, akiknek ezután kevesebb adót kell fizetniük.

Bombaként robbant a hír, hogy július elsejétől tényleg mindent lát majd az adóhivatal. A gazdaság kifehérítése érdekében hozott intézkedések leginkább a kis- és középvállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat érintik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden olyan számlát, amelyet belföldi adóalanynak állítanak ki, közvetlenül a NAV-nak kell bejelenteni, erre 500 ezer forint áfaérték alatt szeptember 30-ig négy nap áll rendelkezésükre. Ezt követően már szankcionálják a késlekedést.

„A számla kötelező tartalmi elemei közé fölkerült az adószám, tehát a vevő adószámát minden további nélkül mindig meg kell kérdezni a vállalkozónak, és az adóalanyoknak kibocsátott számlákról kell még most csak a jelentést megtennünk, a magánszemélyeknek adott számláról nincs adatszolgáltatási kötelezettség. A meglévő számlatömbjeinket továbbra is használhatjuk természetesen” - mondta Nagy-Sándorné Havelant Erika, az Eréval Auditor Kft. ügyvezetője.

A papír alapú számlatömböket tehát nem kell kidobni, de az ezekben lekönyvelt tételeket fel kell vezetni a NAV internetes rendszerébe. Az adatszolgáltatásra többféle online számlázóprogram is rendelkezésre áll, ahol egy regisztrációt követően egyszerűen kiállíthatók a dokumentumok. A hatóság saját számlabejelentő rendszerébe ügyfélkapun keresztül lehet belépni. Lényeges, hogy akik egyelőre nem állítanak ki számlát, azok is regisztráljanak a rendszerbe. Ezen kívül egy másik fontos változás is hatályba lépett a mai nappal.

A szociális hozzájárulási adó két százalékponttal csökkent, így a munkáltatók által a jövedelem után fizetett járulék 17,5 százalékról 15,5 százalékra változott. Ez több mint 300 ezer vállalkozást és mintegy 4 millió munkavállalót érint. Emellett az adminisztráció is egyszerűsödik, mivel összevonnak négy adónemet.

Így a nyugdíj, a természetbeni és a pénzbeli egyéni egészségbiztosítási, illetve a munkaerő-piaci járulék összeolvadásából lett a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék. A nyugdíjjárulék bizonyos ellátások, jövedelmek után egyébként megmarad. A még aktív, dolgozó, de nem állandó munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasoknak is jött egy könnyítés: ezután csak a személyi jövedelemadót vonják le a bérükből.

Vissza