Betartandó szabályok2020. július 1. (szerda) 19:00 - Városnews/9429_0_300.jpgRövidült a látogatási idő az ózdi idősotthonokban. A változtatás a bent lakók érdekeit szolgálja, a folyamatos jövés-menés ugyanis akadályozhatja az ellátást. A szakemberek arra kérik a hozzátartozókat, hogy tartsák be a szabályokat, és sem a látogatásra kijelölt időszakokat, sem pedig a csomagokkal kapcsolatos előírásokat ne próbálják kijátszani. Azzal ugyanis az ellátottakat veszélyeztetik.

Június elején a járványügyi helyzet miatt még látogatási tilalom volt érvényben nemcsak a város, hanem az ország szociális intézményeiben is. A helyi idősotthonok lakói csak a kerítésen keresztül válthattak néhány mondatot rokonaikkal, barátaikkal. A kormány június közepén oldotta fel a veszélyhelyzetet, az országos tisztifőorvos pedig bejelentette, hogy minden intézményben lehetővé kell tenni a látogatást. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szakemberei kidolgozták az ehhez szükséges rendszert, így megvalósulhatott a tilalom részleges feloldása. Az azóta megszerzett tapasztalatokat mérlegelve mától kisebb módosítások léptek életbe.

„Kicsit módosítanunk kellett a látogatás rendjét, hogy a gondozottak, a bent lakók ellátását ne akadályozza a folyamatos jövés-menés a hozzátartozók részéről. Ezért hétfőtől péntekig 10 órától 10 óra 45 percig van lehetőségük a hozzátartozóknak látogatásra, valamint 15 órától 16 óra 30 percig” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Emellett hétvégenként délután háromtól fél ötig tart a látogatás. Fontos, hogy mind hétköznap, mind hétvégén kizárólag telefonos bejelentkezés után lehet belépni az intézményekbe. Időpont-egyeztetésre hétköznaponként reggel héttől délután fél háromig van lehetőség. Csomagokat továbbra is kéthetente csütörtökönként lehet bevinni, ezeket a dolgozók fertőtlenítik, és két napja izolálják. Minden hozzátartozót és barátot arra kérnek, hogy tartsák be a szabályokat, azok ugyanis a bent lakók biztonságát szolgálják.

Az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy valaki előzetes bejelentkezés nélkül igyekezett bejutni az intézményekbe, vagy éppen úgy próbált csomagot, romlandó élelmiszert bevinni, hogy arról nem szólt a dolgozóknak. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy mellőzze az efféle magatartást. A járvány ugyanis bár lecsengőben van, de még nem ért véget, így nagyon fontos az elővigyázatosság, főleg a veszélyeztetett csoportok esetében.

A látogatók számát és a látogatás időtartamát szintén korlátozzák az intézmények. Egy lakó a társalgóban két, a lakószobában egy vendéget fogadhat, tizenöt perc erejéig. Fontos a személyes védőfelszerelések használata és a védőtávolság figyelembe vétele.

Vissza