Népszerű program (képgalériával)2020. június 26. (péntek) 19:00 - Városnews/9418_0_300.jpgÖt nap alatt több száz érdeklődőt vonzott a helyszínre az Ózdi Városüzemeltető Intézmény Győzelem úton található levendulaültetvénye. A szervezők már harmadik éve hirdetik meg a nyílt napokat, a kezdeményezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A fotózás mellett szedni is lehetett a virágból, ehhez a helyszínen vásárolhattak aratótáskát a kilátogatók.

Az ÓVI által meghirdetett nyílt napokra több százan látogattak ki a héten, sokan fényképezőgéppel jelentek meg a helyszínen. Varga Istvánt amellett, hogy a látvány vonzotta, egy család kérésének is eleget tett, akik szerették volna, ha kislányukat a lilába borult domboldalon örökíti meg. Az ország egyéb pontjain is találhatóak levendulaültetvények, amelyek számos profi fotóst vonzanak az aktuális helyszínekre. Ózd is próbál nyitni ebbe az irányba.

„Mindenféleképpen pozitív dolog. Ez nemcsak Ózdnak a jó hírét és pozitív megítélését fogja növelni, hanem az itt élők és itt lakók is egy olyan környezetbe tudnak kilátogatni ezáltal, ami egy kicsit a betonfalak és az utcák sokasága közül kihúzza őket. Nemcsak egy fotós szempontból is látványos környezetbe csöppennek bele, hanem akár otthonra is vihetnek egy kis emléket a Szedd magad akció keretében a levendulás ültetvényről” - emelte ki Varga István, fotográfus.  

Pataki Mara Egerben egy művészeti iskolában koptatja a padot grafikai szakon. Hobbija a fotózás, és azt mondja, nagyon szereti csinálni.

„Én inkább foci meccseken szoktam fotózni, az utóbbi időben azonban jobban elkezdett érdekelni a természet, ezért gondoltam, hogy kijövök” - nyilatkozta Pataki Mara.

Az ifjú hölgy nagyjából háromszázat kattintott, de kritikus önmagával szemben, ezért nagyjából harmincat engedett át a szűrőn. Az általa fotózott válogatásból az Ózdi Városi Televízió is készített egy rövid összeállítást, amelyet hamarosan műsorukra is tűznek. Egész héten, hétfőtől péntekig a délutáni órákban várták az érdeklődőket a „Szedd magad” akció keretében. Virágot vágni csak a helyszínen biztosított, az intézmény varrónői által készített aratótáskába lehetett. Az alkalomnak sokan örültek a városban. Csakúgy, mint Mihály Klára is, akit a jó levegő és a levendulával borított hegyoldal csábított ki a helyszínre. Bár már harmadik éve tartják meg a nyílt napot, ő még most először látogatott ki.

„Nagyon jó itt a levegő, szeretem a levendulát, nagyon sok mindenre használható. Alvás elősegítő hatása van, jó molyirtásra is, de egészségmegőrző szerepe is van” - mondta Mihály Klára.

Mivel korábban rengeteg szülő gyermekével sétált ki a helyszínre, ezért most újdonságként a legkisebbeket ingyenes kreatív foglalkozással várták. Többek között volt alakalom színezésre, de dobozokat is be lehetett vonni szalaggal. Levendulaolaj és egyéb tárgyak vásárlására is lehetőség nyílt. Akinek kedve volt, a kihelyezett padokra, székekre leülve is gyönyörködhetett a környezetben. Jövő héten a gyógynövénykertészetbe várják az érdeklődőket a szervezők.


Képek forrása: Pataki Mara

418_0_t 418_1_t 418_2_t 418_3_t
418_4_t 418_5_t 418_6_t 418_7_t
418_8_t 418_9_t 418_10_t 418_11_t
418_12_t 418_13_t 418_14_t 418_15_t
418_16_t 418_17_t
Vissza