Kellemetlen tünetek (képgalériával)2020. június 26. (péntek) 19:00 - Egészségnews/9415_0_300.jpgMár javában tart az allergén növények szezonja. Ennek megfelelően a parlagfű pollenjének koncentrációja is fokozatosan növekszik. Az orvos szerint az arra érzékenyek különböző praktikákkal védekezhetnek a kellemetlen tünetek ellen. A gyomnövény kiirtását csak úgy lehet végleg megoldani, ha gyökerestül szedjük ki a földből, hiszen ha kaszálással teszünk ellene, időről időre újrahajt.

Az allergiások jól tudják, hogy a nyár nem csak szórakozást jelenet, hiszen ha nem fordítanak kellő figyelmet a betegségükre, kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak. Orrfolyás, szemviszketés és garatkaparás. Csak néhány olyan panasz, amellyel az embereknek meg kell küzdeniük. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos elmondta, hogy érdemes idejében elkezdeni a megfelelő óvintézkedéseket.

„Általában érdemes állandóan szellőztetni, de nem a reggeli órákban, hanem inkább délután. Érdemes naponta ágynemű cserét végrehajtani. Érdemes emellett naponta hajat mosni, mert a pollenek megtapadnak a hajon, és onnan a párnára jutnak. Ezután jöhetnek a tüneti szerek, amelyeket megelőzés szempontjából érdemes használni” - emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

A parlagfű egyéves, magról kelő, melegigényes gyom. Magassága akár a 200 centimétert is elérheti. Ha a növény szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. A talajhoz közeli, néhány centiméteres szárrészen viszont 2-3 elágazása is van, ezért a kaszálás után általában újrahajt.

A parlagfű ellen többféleképpen is védekezhetünk. Az első és leggyakrabban használt módszer a kaszálás, ám ezzel csak felületi kezelést tudunk végrehajtani. A gyökeréről ismét kihajt a növény. Az egyetlen végleges megoldás az, ha gyökerestől tépjük ki a gyomot, hiszen az már biztos nem fog kihajtani, és allergiás panaszokat okozni.

Egyébként büntetésre is számíthat, aki nem irtja ki saját háza táján a parlagfüvet. 2013 óta Parlagfű Bejelentő Rendszer működik, amely apbr.nebih.gov.hu oldalon érhető el. Így interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt problémás terület jelzését. Ezek közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el.


415_0_t 415_1_t 415_2_t 415_3_t
Vissza