Önzetlen segítség (képgalériával)2020. június 24. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9406_0_300.jpgMintegy hatvan fő vett részt a mai véradáson, amelyet a Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozójában tartottak meg. A Magyar Vöröskereszt területi munkatársa szerint a veszélyhelyzet alatt, és most közvetlenül utána is nagyobb a véradási kedv, mint az ezt megelőző időszakban.

A Vasvár Úti Általános Iskola Tehetséggondozójában tartották ma a hónap utolsó szerdáján megszokott véradást. Az épületbe csak kézfertőtlenítés után, lázmérést követően léphettek be a véradók, akik egy tollat is kaptak ajándékba az Országos Vérellátó Szolgálattól. Ezzel kitölthették az egészségi állapotukat felmérő lapot. A maszk használata nem volt kötelező, csak ajánlott. A Magyar Vöröskereszt területi munkatársa szerint nagyobb a véradási kedv mostanában, mint a járványt megelőző időszakban.

„A veszélyhelyzet alatt is folyamatosak voltak a véradások, azonban voltak olyan helyszínek, amik lemondásra kerültek. Például az iskolákba, a gyárakba sem mehettünk mindegyikbe be, ennek megvoltak az adott kritériumai. Most viszont egyre több gyárban és külsős helyszínen is megnyíltak a kapuk. Ugyanígy a havi véradás megmaradt a városban is, azonban különböző helyszíneken. Sajnos a Civil Ház zárva volt, nem tudták rendelkezésünkre bocsátani, ezért új helyszínt kellett keríteni” - monda Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

A veszélyhelyzet alatt bevezettek egy új rendszert, eszerint csak telefonos időpont-egyeztetést követően mehetnek a donorok a véradásra. Húszpercenként fogadnak öt-hat főt, így a tapasztalatok szerint egyenletesen, folyamatosan megy a véradás. A donorok között egyébként többen is voltak olyanok, akik rendszeresen, évek óta segítenek ilyen módon embertársaikon.

„Harmincöt éve kezdtem el, de akkor azért, mert a gyerekemről kiderült, hogy szívbeteg, és azt mondták, hogy öt liter vér kellene majd neki, ha esetleg műtétre kerül a sor. És azt mondtam, hogy na, én az öt litert leadom, ha kell, ha nem. Akkor még nem volt ilyen irányított véradás, de úgy gondoltam, hogy nekem ezt meg kell tenni. Aztán az öt literből jóval több lett” - nyilatkozta Lukács Miklósné.

Azt mondja, hogy édesapja hetvenötszörös véradó volt, de ő maga is már közel ötvenszer adott vért. Az ilyen alkalmakkor egyébként a donorok mindig kapnak valamit cserébe, most a gyümölcscsomag helyett vízzel és nápolyival kedveskedtek nekik.


406_0_t 406_1_t 406_2_t 406_3_t
406_4_t 406_5_t 406_6_t
Vissza