Szélsőséges időjárás2020. június 23. (kedd) 19:00 - Híreknews/9402_0_300.jpgMagas UV-sugárzást tapasztalhattak ma városunk lakói. Voltak olyan területek, ahol a 8-as erősséget is elérte. Ez azt jelenti, hogy napon tartózkodás esetén a normál bőrtípusú embereknél is viszonylag gyorsan bőrpír jelentkezhet. Emellett az elmúlt napokban folyamatos zivatarok tarkították térségünk időjárását, amely egyáltalán nem számít extrémnek, hiszen június a legcsapadékosabb hónapunk.

Az UV-sugárzás mértéke térségünkben is elérte a 7,5-ös értéket. Ez azt jelenti, hogy főleg az érzékeny bőrűeknél nagyon hamar alakulhat ki bőrpír. Épp ezért elsősorban 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, de ha ezt még sem lehet megoldani, fényvédő krémeket kell alkalmazni, illetve a szemünket is érdemes jó minőségű napszemüveggel óvni.

„Elsősorban a május és az augusztus közötti időszakban szokott magas lenni az UV-sugárzás. Alapvetően ezt az értéket befolyásolja az ózon mennyisége a magas légkörben, illetve ezen kívül valamilyen szinten a felhőborítottság is befolyásolja. Viszont nem teljes mértékben, hiszen abban az esetben fog számottevően csökkenni az UV-sugárzás, ha teljesen felhős az égkép. Abban az esetben, ha erősen felhős az idő, akkor az UV-sugárzás jelentős része képes áthatolni a felhőzeten is” - mondta Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az utóbbi időszak igencsak szélsőséges volt. Néhány perc alatt jöttek a felhők, és komoly mennyiségű csapadék hullott. Nem csak térségünkre volt ez jellemző, hiszen az egész országban nagy problémát okoztak a felhőszakadások, illetve több esetben figyelhettek meg tubákat is.

A meteorológus elmondta, hogy alapvetően a június a legcsapadékosabb hónapunk, így ebben az időszakban gyakran alakulnak ki záporok és zivatarok. Ennek megfelelően előfordulnak tartós kiadós esők. Épp ezért egyáltalán nem számít kirívónak az elmúlt hetekben tapasztalható időjárás. A heves eseményekért a Kárpát-medencét megtöltő nedves-labilis levegő a felelős.

A következő napokban jelentősen nem fog változni az időjárás képe. Alapvetően változékony időre kell készülni. Péntekig sok napsütésre van kilátás, ám ezt követően fokozottabb gomolyfelhő-képződés is lehet, és jóval nagyobb arányban alakulhatnak ki zivatarok.

A kép illusztráció.

Vissza