Veszélyes terep2020. június 23. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/9400_0_300.jpgÓvatosságra inti a gombázókat a rendőrség. Az elmúlt napok tragédiája és más hasonló esetek miatt arra hívják fel a figyelmet, hogy aki elindul, mindig jelezze szándékát és úti célját hozzátartozóinak, barátainak. Szintén fontos a feltöltött mobiltelefon és a megfelelő ruházat megléte. Aki pedig nem rendelkezik helyismerettel, lehetőleg ne egyedül vágjon neki az erdőnek.

Farkaslyukban komoly összefogással és számos szervezet segítségével napokig keresték azt az idős férfit, aki gombázni indult, de nem tért haza. A hétfő délelőtti órákban sajnos már csak a holttestét tudták megtalálni egy vízmosásban. A település polgármestere már tegnapi interjújában is az elővigyázatosságra hívta fel a figyelmet. A tragikus esemény kapcsán a rendőrség szintén óvatosságra int mindenkit.

„Beköszöntött a gombaszezon, így felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy amennyiben gombázni indulunk, mindenféleképpen vigyünk magunkkal mobiltelefont, vagy olyan eszközt, amely GPS-jel vételére alkalmas. Gombázás előtt szóljunk közeli hozzátartozónak, rokonnak, szomszédnak, hogy elmentünk otthonról, gombázni vagyunk. Így ha esetleg eltévednénk, a hatóságot időben fogja értesíteni az a hozzátartozó vagy barát, akinek tudomása van arról, hogy nem érkeztünk haza” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Szintén lényeges, hogy mielőtt útnak indulunk, töltsük fel a mobiltelefonunkat. Az ugyanis szükség esetén akár életet is menthet. Bár előfordulhat, hogy az erdőben nem lesz megfelelő a térerő, a 112-es segélyhívó tárcsázásakor készülékünk akár más szolgáltató hálózatához is tud csatlakozni, ha ott talál jelet.

A gombázóknak számos kedvelt célpontja van térségünkben. Akik már régóta látogatják az erdőket, helyismerettel is rendelkeznek. A tapasztalatlanabbaknak ugyanakkor érdemes lehet inkább segítséget kérni, vagy csatlakozni a rutinosabbakhoz. Így csökkenthető annak az esélye, hogy eltévedjenek.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy aki autóval érkezik az erdőhöz, ne hagyjon értékeket járművében, különösen ne jól látható helyen. Érdemes felkészülni az időjárás változásaira, legalább egy esőkabáttal és megfelelő lábbelivel. Mindenképpen vigyünk magunkkal folyadékot is. Emellett pedig fontos, hogy képességeinknek, fizikai állapotunknak megfelelő terepet válasszunk.

A kép illusztráció.

Forrása: internet.

Vissza