Befolyás alatt2020. június 19. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/9390_0_300.jpgCsökkenő tendenciát mutat a személyi sérüléssel járó balesetek száma, de magas az ittas vagy bódult vezetők aránya. Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a másokat veszélyeztető sofőrök kiszűrésére. Az efféle kihágások súlyos büntetést vonnak maguk után, és akár a jogosítvány bevonásával is járhatnak.

Az elmúlt év azonos időszakához képest csökkenő tendenciát mutat térségünkben a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Ugyanakkor a megyei átlagnál kicsivel magasabb azoknak az aránya, akik ittasan vagy a vezetésre hátrányosan ható szerek befolyása alatt ülnek autóba. Ez derül ki az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának statisztikájából, amelyet az első félév végéhez közeledve készítettek. Rajhóczki Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkohol és egyéb szerek fogyasztása nagy mértékben rontja a reakcióidőt, a látást és az észlelést. Jelentősen megnő a balesetek bekövetkezésének esélye. Ezért az egyenruhások kiemelt figyelmet fordítanak az ittas és bódult autósok kiszűrésére.

„Amennyiben a légalkohol-koncentráció a 0,25 milligramm per litert meghaladja, illetve a véralkohol-koncentráció az öt ezreléket meghaladja, abban az esetben bűncselekmény miatt teszünk feljelentést. Ennek azonnali következménye az, hogy a vezetési jogosultságot a közlekedési igazgatási hatóság közreműködésével szüneteltetjük. Magyarul elvesszük a vezetői engedélyét az elkövetőnek” - mondta Rajhóczki Péter, az Ózdi RK Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Ilyen esetben a bíróság általában a járművezetéstől való eltiltást alkalmazza szankcióként, de jelentős bírságra is lehet számítani. Mivel azonban hazánkban úgynevezett zéró tolerancia van érvényben, azok is jogsértést követnek el, akiknél a fenti értékeknél alacsonyabb lég- vagy véralkohol-koncentrációt mérnek. Rájuk közigazgatási bírságot szabnak ki, és közlekedési előéleti pontokat is rögzítenek. Tizennyolc pont összegyűjtése után ugrik a jogosítvány.

A vezetési képességeket nemcsak az alkohol és a kábítószerek befolyásolják hátrányosan. Ilyen hatása lehet például a nyugtató, illetve altató gyógyszereknek is. Éppen ezért tanácsos elolvasni a betegtájékoztatót, és betartani az abban foglaltakat. Ha az adott készítmény gyártója nem javasolja a járművezetést, valóban érdemes azt elkerülni.

Az ittas és bódult sofőrök kiszűrését több módszerrel végzik a rendőrök. Egyrészt szúrópróbaszerű ellenőrzéssel, ilyenkor minden esetben alkoholszondát alkalmaznak. Másrészt pedig városunkban is jellemző az úgynevezett finn módszer, amikor egy adott útszakaszon mindenkit megszondáznak. Ezen kívül az elemzések alapján kockázatosnak minősülő útszakaszokon és időtartamokban, illetve italozóhelyek környékén végeznek fokozott és visszatérő ellenőrzéseket.

A kép illusztráció.

Vissza