Népszerű pihenőhely (képgalériával)2020. június 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9350_0_300.jpgTöbb mint ezren látogattak ki a Drótos-tetőre a május elejei nyitás óta. A jó idő beköszöntével és a vírushelyzet miatti korlátozások enyhítésének köszönhetően egyre többen keresik fel a területet. A népszerű pihenőhelyen az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt. Ilyen például az úgynevezett mezítlábas sétány kialakítása, de egyéb felújítás is zajlott: egy balesetveszélyes lépcsőt is rendbe tettek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai.

A Drótos-tető fénykorát a kohászat működésének idején élte, de az idők során a terület teljesen elhanyagolódott. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai 2015-ben kezdték el a rekonstrukciót az akácos bozótok megszüntetésével, majd körbekerítették a közel öt hektáros területet. A tereprendezést követően pedig megkezdték a növények elültetését, amelyek mára igen látványossá váltak. Az egynyári virágoktól kezdve a legkülönbözőbb fákig minden megtalálható. Változatos elrendezést igyekeztek kialakítani, így arborétum és közösségi jellege is van a szabadidős pihenőhelynek. A közelmúltban készült el az úgynevezett mezítlábas sétány.

Homokkal, faforgáccsal, betonnal, terméskövekkel és különböző finomságú sóderrel vannak feltöltve a színesre festett gumiabroncsok. A különböző anyagokon való járkálás azért jó, mert a talp másként érzékel minden felületet, és különböző reflexpontokat stimulál, ez pedig felélénkíti a vérkeringést és javítja közérzetünket. A sétány közepére többféle gyógynövényt ültettek el, közülük többet nyersen is lehet fogyasztani, mint például a metélőhagymát vagy a metélőfokhagymát. Léman Béla, az ÓVI erdészeti részlegvezetője azt mondja, hogy a lelki harmónia megteremtésére ez a környezet tökéletesen alkalmas.

„A története durván egy 150 évre nyúlik vissza. Németországban egy Sebastian Kneipp nevű tiszteletes a saját betegsége okán úgy gondolta, hogy jó lenne megelőzni az ilyen jellegű problémákat, és ezt átgondolva kialakított egy ilyen egészségmegőrző programot, amelynek öt eleme van, amit a mai napig is használnak. A wellness programnak az alapjait képezi. Ez a vízkúra, a fitoterápia, a mozgásterápia, az egészséges táplálkozás és a lelki harmónia megteremtése. Ezeket a feltételeket, ha kicsiben is, de itt mindenki ki tudja elégíteni a Drótoson” - mondta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Az itt zajló karbantartási, felújítási és egyéb munkálatokat nagyjából tizenöt fő végzi. A feladatok ütemezéséért az erdészeti részlegvezető, míg a megfelelő végrehajtásért a csoportvezető felel.

„Itt mindig az évszakok adják a munkát. Szóval ősszel, tavasszal, télen, nyáron, mindig van valami. Télen a kisebb karbantartások mennek, míg tavasszal ránk zúdul a nagy munka. Most például öntözünk, fűvágás folyamatos, hiszen négy és fél hektár. Mindig ad munkát. A virágok szépek, locsoljuk, virulunk. Hála istennek minden jó. A lépcsőt itt mögöttem most újítottuk fel májusban, mert balesetveszélyes volt, elavult a régi” - nyilatkozta Kótai József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény csoportvezetője.

A pihenőhelyre a május negyedikei nyitás óta több mint ezren látogattak ki, de már jövő hét második felére is bejelentkezett egy negyven fős társaság. Szalonnasütési lehetőség is várja a kikapcsolódni vágyókat, ehhez a helyszínen biztosítják a tűzifát. A Drótos-tető minden nap reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva, egészen október 31-ig. Bejelentkezni a húsz főnél nagyobb csoportoknak a városüzemeltetés 06-48/471-422-es telefonszámán lehetséges.


350_0_t 350_1_t 350_2_t 350_3_t
350_4_t 350_5_t 350_6_t 350_7_t
350_8_t 350_9_t 350_10_t 350_11_t
350_12_t 350_13_t 350_14_t 350_15_t
350_16_t 350_17_t 350_18_t 350_19_t
Vissza