Személyes kontaktus (képgalériával)2020. június 4. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9349_0_300.jpgIntegető napot tartottak ma délelőtt a Szent István úti idősotthonban. Korábban a Bulcsú úti és a Szabolcs közi intézményegységekben is szerveztek már hasonló eseményt, akkor azonban csomagot még nem vihettek magukkal a hozzátartozók. Ma erre is lehetőség nyílt, ezek átadása azonban csak bizonyos óvintézkedések mellett történhet majd meg.

Csomagokkal, kosarakkal jelentek meg azok a hozzátartozók, akik szeretteiket látogatták meg ma délelőtt a Szent István úti idősotthonban. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény néhány héttel korábban is szervezett már a maihoz hasonló, úgynevezett integető napot, hogy lehetővé tegye a gondozottak, és rokonaik személyes találkozását. A járványveszély miatt azonban a látogatók nem léphettek be az intézménybe, így az idősek csak a kerítésen keresztül beszélgethettek szeretteikkel. Az otthon lakói persze így is nagyon várták a találkozást, mint ahogy Veronika néni is, aki hét éve él ott, és aki ebben a hónapban ünnepli nyolcvannyolcadik születésnapját.

„Nagyon jó, hogy megengedték, ennek is örülünk. Átvészeltük a nehézségeket együtt a nővérkékkel” - mondta Riskó Jánosné.

Veronika nénit lánya és veje látogatta meg, akiknek a járványveszély kihirdetése óta nem volt erre lehetőségük, de a nap folyamán eljöttek még hozzá unokái, és dédunokái is.

„Nagyon örültünk, mert már nagyon régen személyesen nem találkoztunk. Telefonon nagyon rendesek, aranyosak voltak a főnöknő és a nővérkék is. Felhívtak és beszéltünk vele telefonon” - nyilatkozta Koós Rudolfné.

A hozzátartozók csomagokat is hozhattak szeretteiknek. Ezeket azonban csak később kaphatják meg a bentlakók. A felcímkézett termékeket és ajándékokat ugyanis előbb fertőtlenítik, és bizonyos ideig izolálják, hogy ezzel is védjék az idősek egészségét. Hasonló eseményt a későbbiekben is szerveznek majd, hiszen mind az időseknek, mind hozzátartozóiknak nagy szükségük van a személyes találkozásra.

„Olyan régóta tart már ez az állapot, ez az elszigetelés, hogy úgy láttuk, nagyon fáradtak már az idősek, hiányolják a szeretteiket. Ezért gondoltuk, hogy megszervezzük ezt az integetős napot” - emelte ki Bányai Zsuzsanna, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetője.

Az ÓTSZEGYII két napot biztosít arra, hogy a hozzátartozók ily módon találkozhassanak idős rokonukkal. Így elkerülhető a torlódás, és a fertőzésveszély is csökkenthető.

„Szerencsés helyzet ez, és köszönettel tartozom az intézmény üzemeltetőinek, hogy megszervezik ezeket a napokat. Még ha nem is teljes közelségben, de mégis a szabad levegőn, a szabályok betartása mellett, de tudnak kommunikálni. Láthatják egymást, a családtagok a szeretteikkel, tudnak érintkezni, látják, hogy jól vannak, gondoskodnak róluk” - fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Ehhez hasonló eseményre tehát számítani lehet a jövőben, és csomagok átadására is lesz még lehetősége a látogatóknak. Ez utóbbi ütemezése, illetve az ezzel kapcsolatos szabályozások kidolgozása azonban jelenleg még folyamatban van.


349_0_t 349_1_t 349_2_t 349_3_t
349_4_t 349_5_t
Vissza