Hamarosan döntenek2020. június 4. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9347_0_300.jpgKét hét múlva szűnhet meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet Magyarországon. Az Országgyűlés június tizenhatodikán szavazhatja meg az erről szóló törvénytervezetet, amely azt követően napokon belül életbe léphet. Az idősek számára fenntartott vásárlási idősáv, valamint a kórházak, idősotthonok látogatási tilalma ugyanakkor továbbra is megmaradhat.

Várhatóan két hét múlva szűnik meg Magyarországon a veszélyhelyzet, amelyet március 11-én hirdettek ki a koronavírus-járvány miatt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón úgy fogalmazott, a pandémia első szakaszában hazánk sikeresen és eredményesen védekezett. A vírus azonban mindaddig veszélyes, amíg nincs rá vakcina. Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a hónap közepén fogadhatja el az Országgyűlés a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot.

„Június tizenhatodikán tudja a járványügyi készültségről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló jogszabályt az országgyűlés elfogadni. Azt reméljük, és arra kérjük házelnök és köztársasági elnök urat, hogy minél előbb írják alá ezt a jogszabályt. Utána a kormány a veszélyhelyzetet azonnal megszünteti. Június 16-át követően egy-két napon belül a veszélyhelyzet megszűnhet. Amikor a veszélyhelyzet megszűnik, akkor a színházakra, mozikra, múzeumokra és fürdőkre vonatkozó zárva tartási szabályok is megszűnnek” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően a járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani. Az operatív törzs ezért ezután is működni fog, a védőtávolságra, maszkviselésre és rendezvényekre vonatkozó szabályokat a jövőben ők fogják megalkotni. Az idősek védelme érdekében a számukra fenntartott vásárlási idősáv megmarad, és a látogatási tilalmakat is fenntartják.

„Az idősotthonok, szociális ellátóhelyek, kórházak látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig biztosan fennmarad. Utána a tisztifőorvos dönthet erről, tehát akkor sem tudjuk még azt mondani, hogy az megszüntethető. Pontosan tudjuk, hogy a legtöbb haláleset itt történt, és a legveszélyeztetettebb csoportok is az idősek és a betegek között találhatók. Tehát ebben a kérdésben indokolt többszörös óvatossággal eljárni” - tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emellett a kormány veszélyhelyzetben hozott gazdasági döntéseiről is beszélt. Ismertette a hitelmoratóriummal kapcsolatos statisztikákat. A friss adatok szerint a lakossági ügyfelek 65 százaléka, és a vállalati ügyfelek négyötöde élt a lehetőséggel.

Vissza