Zsályától a citromfűig (képgalériával)2020. június 3. (szerda) 19:00 - Városnews/9345_0_300.jpgÉvről évre bővítik a fajok számát, mára közel nyolcvanféle gyógy-, fűszer- és aromanövény, mintegy ezer példánya lelhető fel a bolyki temető feletti gyógynövénykertészetben. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai folyamatosan fejlesztik a területet, mára felújították a kutat és kialakították a csapadékvíz-elvezetést is.

Bíbor kasvirág, körömvirág. Ezek a kis névtáblák a bolyki temető felett található gyógynövénykertészetben vannak kihelyezve. A mintegy kéthektáros terület megművelését három éve kezdték el az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Első körben igyekeztek tapasztalatot szerezni, hogy melyek azok a növények, amelyek az adott talaj- és éghajlati viszonyokat bírják.
 
„Évről évre próbáljuk a fajok számát bővíteni, közel nyolcvan fajta gyógy-, fűszer és aromanövényünk van. Ezeknek több ezer példánya található a kertészetben. Ezek ápolása és gondozása egész éves munkát biztosít az emberek számára” - mondta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény megbízott ágazatvezetője.

A területen két fedett szárítóhelyiség is található, az egyikben felakasztva, míg a másikban ládákba fektetve szárítják a növényeket. Itt a kertészetben megtalálható összes növényfaj latin neve és rövid leírása is elolvasható. Léman Béla erdészeti részlegvezető elmondta, hogy az itt termesztett, gondozott növények kiválasztásánál a közvetlen hatás is szempont volt, vagyis olyanok, amelyekből akár rögtön teát lehet készíteni.

„A gyógynövények nagyobbik része olyan, hogy csak a drogjaikat tudják a gyógyszeriparban felhasználni, tehát egyéb gyógyszerek vagy élelmiszer kiegészítők alkotóelemeiként. Itt nagyon sok olyan növény van, amit közvetlenül lehet teaként is felhasználni. Ilyenek a különböző mentafélék, a zsálya, a kakukkfű, a citromfű, vagy éppen izsóp. De ilyen a bíbor kasvirág is, amely az egyik legfontosabb a mostani időszakban, hiszen nagyon jó immunerősítő” - emelte ki Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Ugyanebből az okból kezdték el a homoktövis meghonosítását is a területen. Ebben a kiskertben például olyan fajtákat ültettek, amelyeknek a magját a tavalyi termés szolgáltatta. A gyógynövénypiacon inkább olyan vállalkozók találhatóak, akik nagyobb tömegben vásárolnak fel, mint amit itt meg tudnak termelni, de igyekeznek felkutatni olyanokat is, akik kisebb tételben is be tudják fogadni ezeket. 2017-ben az első dolog volt, hogy körbekerítették a területet, ahogyan Léman Béla fogalmazott: fontos volt, hogy kialakítsák a térbeli rendet. Ehhez kapcsolódott még az itt található kút kitakarítása, felújítása is, vagy éppen a csapadékvíz-elvezetés kialakítása is. A gyógynövénykertben több víztartály is található, amelyeknek az aszályos időszakban veszik nagy hasznát.


345_0_t 345_1_t 345_2_t 345_3_t
345_4_t 345_5_t 345_6_t 345_7_t
345_8_t 345_9_t 345_10_t 345_11_t
345_12_t 345_13_t 345_14_t 345_15_t
345_16_t 345_17_t
Vissza