Trianon 100 (képgalériával)2020. június 2. (kedd) 19:00 - Városnews/9341_0_300.jpgRendhagyó trianoni megemlékezés lesz városunkban. A járványügyi helyzet miatt idén a nyilvános ünnepség helyett az Ózdi Városi Televízió sugározza az ünnepi beszédeket. A 100. évfordulóra emellett egy film is készül az ÓMI Zenés Színház tagjainak és további közreműködőknek köszönhetően. A trianoni emlékműnél pedig néma koszorúzás lesz.

Városunkban minden évben megemlékeznek a trianoni kényszerszerződés aláírásának évfordulójáról. A hagyományok szerint ilyenkor koszorúzás és színes műsor jellemzi a programot. A járványügyi helyzet miatt azonban elég későn érkezett meg az a feloldás, ami lehetővé tette volna a kinti eseményt. Emellett azonban számos más formában megemlékezik városunk.

„A gyalázatos trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezik a Kárpát-medence, benne Ózd is. Ennek jegyében ezen a héten a körforgalmakban minden második nemzeti lobogót feketére cseréltünk, valamint az önkormányzathoz tartozó közintézményeken szintén fekete lobogó került kitűzésre. Megkértem az egyházakat, hogy június 4-én 16 óra 30 perckor harangzúgással emlékezzenek. A gyári duda is szólni fog 16 óra 32 perckor” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A hazánk határait nagyban átíró esemény 100 éves évfordulójára nyilvános megemlékezés helyett egy film készül az ÓMI Zenés Színház tagjainak és további közreműködőknek köszönhetően. A produkció több helyszínen játszódik majd. Fontos szerepet kap az Ózdi Rózsafüzér királynéja templom, hiszen a stáb itt több jelenethez is készített felvételeket.

„Mi az ÓMI Zenés Színház tagjaival kiegészülve néhány segítővel arra gondoltunk, hogy egy 20-25 perces összeállítást készítünk. Én nem mondanám rá, hogy ez egy film lesz, de mégis filmszerűen fognak majd peregni a képkockák. Dalok, versek és prózák filmszerű betétekkel kiegészülve. Egy ilyen összeállítással készülünk. Én nagyon bízok benne, hogy sikerül megvalósítani ezt a tervet” - nyilatkozta Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagja.

Az elkészült produkciót további ünnepi beszédek mellett 16 óra 32 perckor tűzi műsorára az Ózdi Városi Televízió június 4-én, csütörtökön, amelyet este fél nyolctól ismételnek meg. A nyilvános megemlékezés helyett pedig néma koszorúzást tartanak a trianoni emlékműnél, így aki szeretné elhelyezni a kegyelet virágait, az a helyszínen megteheti.


341_0_t 341_1_t 341_2_t 341_3_t
341_4_t 341_5_t 341_6_t 341_7_t
341_8_t 341_9_t 341_10_t
Vissza