Új helyszín (képgalériával)2020. május 27. (szerda) 19:00 - Egészségnews/9331_0_300.jpgÚj helyen, a volt Bükk Étteremben várták ma délután a véradókat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai. Embertársaink ilyen módon való megsegítése a veszélyhelyzetben is fontos, de a donorok csak fokozott higiéniai óvintézkedések mellett léphettek be a véradás helyszínéül szolgáló terembe.

Kézfertőtlenítéssel és testhőmérséklet-méréssel fogadták ma délután a véradókat a volt Bükk Étteremben. Most ez a terem adott ugyanis helyet a szokásos hó végi véradásnak, amelyet a veszélyhelyzet előtt a Civil Házban tartottak minden hónap utolsó szerdáján. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai fokozott figyelmet fordítottak a higiéniára, ezért volt szükség az említett óvintézkedésekre, valamint arra, hogy a véradók csak egy előre, telefonon egyeztetett időpontban kereshették fel a megadott helyszínt.

„Az Országos Vérellátó Szolgálat maszkot is biztosít a véradóknak. Ennek a viselése nem kötelező, csak javasolt. Tehát mindenre nagyon figyelünk, illetve a telefonálás alatt megkérdezzük, hogy egy hónapon belül jártak-e külföldön, érintkeztek-e olyan emberrel, aki vírushordozó. Tehát ezek a kritériumok még mindig fennállnak” - mondta Dobos Eszter, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.

Egyszerre csak négy véradó tartózkodhatott a helyiségben, így a mai napon fél 12 és délután fél 6 között mintegy hatvan fő kereste fel a volt Bükk Éttermet. Dobos Eszter egyébként elmondta, hogy az elmúlt időszakban hozzávetőleg ötszáz korábbi véradót kérdeztek meg, akik közül sokan el tudtak volna jönni, de a megadott időintervallumba csak ez a hatvan fő fért bele. Kiemelte, hogy fontos a veszélyhelyzet alatti véradás is, hiszen most is vannak olyan krónikus betegek, traumás esetek, műtétek, ahol elkerülhetetlen a vérpótlás.

„Azért is, mert ilyenkor kevesebben tudnak eljutni vért adni, és fontos, hogy meglegyen a megfelelő mennyiség” - emelte ki Elek Attila.

A hemoglobinszint- és vérnyomásmérés most is része volt a véradásnak, de az azt kísérő egészségügyi szűrővizsgálatok elmaradtak. Szokás szerint a donorok most is kaptak cserébe ajándékot csokitojás formájában. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai jövő hónap végén is várják az embertársaikon segíteni szándékozókat, a helyszín azonban még kérdéses.


331_0_t 331_1_t 331_2_t 331_3_t
Vissza