Eszköz az újraélesztéshez (képgalériával)2020. május 22. (péntek) 19:00 - Híreknews/9319_0_300.jpgMechanikus mellkaskompressziós eszközzel gyarapodott az Ózdi Mentőállomás eszközparkja. A közel hatmillió forint értékű adományt az Ózdi Acélművek Kft. ajánlotta fel, hogy ezzel is segítse az egészségügyi dolgozók munkáját. A cég már nem először támogatja ily módon a szervezetet, hiszen a korábbi években többször is tett már felajánlásokat.

Újraélesztésnél segíti majd az ózdi mentősök munkáját az a gép , amelyet a napokban hamarosan üzembe is helyeznek. Az egészségügyi eszközt az Ózdi Acélművek Kft. adományozta az Ózdi Mentőállomásnak. A két szervezet között évek óta szoros az együttműködés, és a cég a korábbi években is gyakran segítette az itt dolgozók munkáját pénzadománnyal, vagy különböző eszközök beszerzésével. A most felajánlott mellkaskompressziós berendezés nagyban megkönnyítheti majd a mentősök munkáját.

„Ez egy régi vágyunk, hogy ezt az eszközt beszerezzük az esetkocsinkra. Ez nagyban segíti a munkánkat egy újraélesztésnél, így két kéz felszabadul. Ami pedig a legfontosabb, hogy ez egy mellkaskompressziót végző gép, aminek az a jelentősége, hogy negyven perc múlva is ugyanolyan mélységben tudja lenyomni a mellkast, mint az első percben” - mondta Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás állomásvezető mentőtisztje.

A mentőállomás vezetője elmondta, hogy emberi erővel ezt a műveletet legfeljebb két percig lehetne végezni, így a mentések során a gyakorlat az, hogy az ezt végrehajtó szakemberek két percenként váltják egymást. Tavaly egy motoros szívóberendezést is kaptak, a korábbi években pedig pénzadományt, amelyből akkor sürgősségi ollókat, tölthető, tartós elemlámpákat és lázmérőket vásároltak.

„ Azt gondoltuk, hogy ez mindenféleképpen a mentőszolgálat számára hasznos lehet. Az elkövetkező időben is úgy gondoljuk, hogy további eszközökkel fogjuk támogatni majd a mentőszolgálatot” - nyilatkozta dr. Móger Róbert, az Ózdi Acélművek Kft. ügyvezetője.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítványtól is érkezett korábban segítség a mentőállomás számára. Így végtagrögzítő sínekkel, műanyag lapáthordágyakkal, illetve szén-monoxid érzékelőkkel is gyarapodott a egészségügyi szervezet eszközparkja. A jövőt illetően Dovala Attila elmondta, hogy szeretnének még két betegőrző monitort is beszerezni, amelyek összértéke közel másfél millió forint. Ez nagy segítséget jelentene abban az esetben, amikor a betegeket távolabbra kell szállítani. A ma átadott mellkaskompressziós eszközt a tervek szerint jövő héten helyezik majd üzembe az egyik esetkocsin.


319_0_t 319_1_t 319_2_t 319_3_t
319_4_t 319_5_t 319_6_t 319_7_t
319_8_t
Vissza