Járványügyi lépések2020. május 21. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9317_0_300.jpgA tanév végéig marad a digitális oktatás az iskolákban, de június másodikától engedélyezik a kiscsoportos konzultációkat az intézményekben – többek közt ezek hangoztak el a mai Kormányinfón. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter hatékonynak nevezte az eddigi hazai járványügyi védekezést. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos azonban éberséget javasolt, mivel mindenképpen számolni kell a koronavírussal az őszi-téli időszakban is.

Hatékonynak nevezte a járványügyi védekezést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón, aminek az első fázisa sikerrel zárult, mivel elkerültük a tömeges megbetegedést. A védekezés 71. napján 1659-re csökkent a fertőzöttek száma, de az egyensúly törékeny. A kormány döntött arról, hogy fennmarad az operatív törzs és járványügyi készültség is. A veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetéséről pedig jövő kedden nyújtanak be törvényjavaslatot, amelyről a parlament dönt majd. Szó esett emellett a határok megnyitásáról is.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a lehető leggyorsabban a lehetővé tegyük, ahol tudjuk viszonossági alapon szeretnénk megtenni, olyan országokkal, amik szomszédos országok és a járványügyi helyzet, a fertőzöttség mértéke, a halálozások száma nagyságrendileg nem tér el a magyartól, azaz nem rosszabb annál, ott mi az óvatos, megfontolt határnyitásra készen állunk” - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A mai napon az operatív törzs is megtartotta szokásos tájékoztatóját. A friss adatok mellett dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az őszi-téli időszakban mindenképp számolni kell majd a koronavírussal. Szó esett emellett az elmaradt iskolai kampányoltásokról. A kedvező járványhelyzet miatt ezek megtarthatóak lesznek. A két elmaradt oltás második részét a tervek szerint május 25. és június 12. között pótolják majd.

„Az iskolába járó hetedik osztályosok kapnak B típusú fertőző májgyulladás ellen védőoltást, illetve azok a lányok, akiknek a szülei kérték és igényt tartottak a humán papillomavírus, tehát a méhnyakrákot okozó vírus elleni oltásra is, egy másik oltást kell, hogy kapjanak” - emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A kormányinfón szó esett arról is, hogy június 15-ig, azaz a tanév végéig marad a digitális oktatás. Ennek ellenére június másodikától engedélyezik a kiscsoportos konzultációkat az iskolákban. Emellett a ballagások és tanévzárók is megtarthatóak, azonban sokkal kisebb létszámban. A gyermek- és ifjúsági táborokról is döntés született, amely szerint ezek június 16-tól indíthatóak.

Vissza