Személyes kapcsolat (képgalériával)2020. május 20. (szerda) 19:00 - Városnews/9310_0_300.jpgSzeretteikkel találkozhattak ma délelőtt a Szabolcs közi idősotthon lakói. A személyes kapcsolatfelvétel a jelenleg is fennálló járványveszély miatt azonban csak az intézmény kerítésén keresztül jöhetett létre. A gondozottak és hozzátartozóik azonban ennek a lehetőségnek is örültek.

Izgatottan várták hozzátartozóikat az idősotthon lakói az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szabolcs közi egységének udvarán. Ma, és holnap délelőtt ugyanis végre lehetőségük nyílik arra, hogy családtagjaikkal személyesen is találkozhassanak. A több mint két hónapja tartó járványügyi veszélyhelyzet miatt ugyanis eddig legfeljebb csak telefonon tarthatták egymással a kapcsolatot.

„A mai és a holnapi napon kerül megrendezésre a Szabolcs közi intézményi egységünkben az úgynevezett integetős nap, amit mind az intézmény idős ellátottjai, mind pedig a dolgozók már nagy izgalommal vártak, hiszen körülbelül két hónapja van elrendelve a három intézményi egységünkben a látogatási tilalom” - nyilatkozta Nagyné Tóth Krisztina, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szakellátás vezetője.

A hozzátartozók elsősorban Ózdról és könyékéről érkeztek, de volt, akihez távolabbról jöttek. Éva nénit például Egerben élő rokonai látogatták meg. Ő egyébként a városi televízió stábjával azt is megosztotta, mik a tapasztalatai a tavaly szeptemberi beköltözése óta.

„A szobatárs is jó, a szoba is jó, és békesség van. Nincsen különösebb villogás, nincsenek viták, hanem szépen mindenki beilleszkedik abba a környezetbe, amibe élünk” - mondta Bodnárné Fehér Éva.

Éva néninek Ózdon már nincsenek rokonai, de unokája és dédunokái igyekeznek minél gyakrabban meglátogatni őt, akik a járvány miatt elrendelt látogatási tilalom alatt is próbálták vele tartani a kapcsolatot.

„Csak telefonon. Csak ugye a telefon egy kicsit korlátozottabb, mert ő sem mindig jól hallja, nem jól érti, amit mondunk, és ez kicsit nehezíti. De amennyire tudjuk, hívjuk egymást természetesen” - emelte ki Szakács Anett.

Alexandra és kislánya, Regina Borsodszentgyörgyről utaztak Ózdra, hogy láthassák a nagymamát, aki nagyjából egy éve lakik már a Szabolcs közi intézmény falai között.

„Ő sajnos már nem is érzékeli a külvilágot. Tehát lehet, hogy örült, most hogy látott, de sajnos neki olyan betegsége van, hogy nem is tud mozogni, és nem is tud kommunikálni” - fogalmazott Tóthné Kiss Alexandra.

A személyes találkozás ilyen módon egyelőre az ÓTSZEGYII Szabolcs közi intézményi egységében valósulhatott meg, de nem kizárt, hogy más otthonokban is lesz majd hasonló lehetőség. Az integető napra egyébként a hozzátartozóknak előzetesen be kellett jelentkezniük. Ezzel ugyanis elkerülhető az, hogy nagyobb tömeg alakuljon ki az intézmény környékén.

„Két hónapja vannak bezárva a szociális otthonok. Ez alatt a két hónap alatt csak velünk találkoznak. Ezért gondoltuk úgy, hogy mivel tavasz van, jó idő van, ezért megpróbáljuk megszervezni ezt a két napot. Úgyhogy ezen a mai napon is jöttek hozzátartozók, és holnap is” - mondta Paulerné Lipter Magdolna, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény csoportvezető ápolója.

Az intézményegység-vezető elmondta, hogy a bentlakók egyre nehezebben viselik a bezártságot. Ezt a helyzetet pedig természetesen az is fokozza, hogy a telefonon kívül eddig semmilyen más módon nem tarthatták a kapcsolatot hozzátartozóikkal. Ezen időszak alatt pedig küldeményeket sem fogadhatnak rokonaiktól, hiszen mindez tovább növelhetné a fertőzés kockázatát. Az itt dolgozók, a gondozottak és azok hozzátartozói is bíznak tehát abban, hogy a járványveszély mielőbb véget ér.


310_0_t 310_1_t 310_2_t 310_3_t
310_4_t 310_5_t 310_6_t 310_7_t
310_8_t 310_9_t 310_10_t 310_11_t
310_12_t 310_13_t 310_14_t

Vissza