Elriasztják a vadakat (képgalériával)2020. május 19. (kedd) 19:00 - Városnews/9306_0_300.jpgMinden segítséget megad a vadásztársaság a vaddisznókkal kapcsolatos probléma megoldására. Az elmúlt időszakban többek közt a Táncsics telepen és a Mogyorósvölgyben is megjelentek az állatok, amelyek élelmet keresve tévedtek be az emberek lakta területre. A szakemberek vadriasztók kihelyezésével és elterelő etetéssel igyekeznek majd kezelni a helyzetet.

Egy vaddisznóról készült fotót töltött fel a közösségi oldalára egy Táncsics telepen élő lakos, a hozzászólásokból pedig kiderült, hogy évek óta vendégeskednek vaddisznók a területen. Sokszor a kertekbe is bejárnak, kitúrják a veteményt. Ez pedig már a mogyorósvölgyi focipálya, amelyet a túrások szinte teljesen használhatatlanná tettek. A helyiek megkeresték a problémával a terület önkormányzati képviselőjét. Dr. Csuzda Gábor ma az illetékes vadásztársaság elnökével kereste fel az érintett szakaszt.

„Az elmúlt időszakban számos lakossági jelzés érkezett felém, amelyek szerint a lakóingatlanok közvetlen környezetében vaddisznók jelentek meg. Ezért felvettem a kapcsolatot az illetékes vadásztársaság elnökével, hogy megoldást találhassunk erre a problémára. Maximálisan nyitott volt a vadásztársaság, és kérte mind a lakosság, mind az önkormányzat segítségét a probléma megoldása érdekében” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A vadásztársaság elnöke elmondta, minden hasonló esetben igyekeznek segítséget nyújtani. Területükön egyébként komoly problémát jelent az afrikai sertéspestis jelenléte, emiatt diagnosztikai kilövéseket kell végezniük. Amikor lakott területen jelennek meg vadak, elterelő etetést alkalmaznak, hogy biztonságos körülmények között történhessen meg a kilövés, arra az épített környezetben nincs lehetőség. A vaddisznók távoltartására viszont nem a kilövés az egyetlen megoldás.

„Mi vagyunk a vadgazdálkodók, és a mi kötelességünk az, hogy a lakott területeken ne legyenek jelen a vadak. Mindenképpen a vegyszeres vadriasztás alkalmazható ezen a területen. Van ugyanis többfajta vadriasztás, de a leghatékonyabb a vegyszeres. A lakosság számára pedig fontos szem előtt tartani, hogy tilos a vadakat etetni. Tehát a konyhai hulladékot bele kell tenni a kukába, nem kell kivinni az erdő szélére, vagy a kert végébe” - hangsúlyozta Dulai István, a Nádler Herbert Vadásztársaság elnöke.

Dulai István hozzátette, a vadak rövid idő alatt is nagy utakat képesek bejárni, ha etetik őket, könnyen odaszoknak. Az őzek is tudnak nagy kárt okozni, a vaddisznók pedig sokakban félelmet kelthetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy senki ne etesse őket. Ózdon ez egyébként már nem az első hasonló eset, néhány évvel ezelőtt a Városközpontban is megjelentek az állatok, tavaly pedig Cipóban bukkant fel több mint tíz vaddisznó az egyik lakóház kertjében. Ez részben a sok zöldterülettel, illetve az erdők közelségével indokolható, az élelmet kereső állatok könnyen betévednek az emberek lakta területekre is.


306_0_t 306_1_t 306_3_t 306_4_t
306_5_t
Vissza