Ultrabalaton itthon (képgalériával)2020. május 18. (hétfő) 19:00 - Sportnews/9302_0_300.jpgÓzdon futotta körbe a magyar tengert hétvégén néhány helyi sportember. Az „Ózdi házi váltó” tagjai nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy városunkban, illetve a környező települések utcáin teljesítsék a 221 kilométeres távot. Az Ultrabalaton elnevezésű tókerülő versenyt a napokban rendezték volna meg, de mint sok minden mást, a vírushelyzet ezt is felülírta. A virtuális futáshoz egyébként az Ózdi Városi Televízió három munkatársa is csatlakozott.

A 2020-as esztendőt több szempontból is átírta a koronavírus-járvány. Az egyik ilyen például az elmaradt futóversenyek. Ózdon is egyre többen húznak sportcipőt. Persze megértik a helyzetet, azért rengetegen csalódottak az elmaradt rendezvények miatt. Az egri Szivós Orsolya futónagykövet fejéből pattant ki az ötlet, hogy az idén elhalasztott Ultrabalaton mintegy 221 kilométeres távját helyben teljesítsék. Ezt a felhívást látta meg Ihász Veronika is az Ózdi Teknőc Futó Club tagja. Azt mondja, szeretett volna egy olyan programot szervezni városunkban, amitől a futók úgy érzik nem veszett minden felkészülésük kárba, és nem mellesleg így ünnepelte születésnapját is.

„Kiírtam a facebook oldalamra, hogy ki az, aki ismerősök, barátok közül részt venni egy ilyen dologban, be is jelöltem pár barátot. Aki visszajelzett, hogy szeretne, azt beválasztottuk. Megbeszéltük, hogy ki mennyit bír, mennyit tud, mennyit szeretne. 221 kilométert kellett elosztanunk, ezt tényleg annak arányában, hogy ki mennyit szeretne. És hát futunk ma reggeltől, holnap hajnalig” - nyilatkozta Ihász Veronika, szervező.

A szervezők pontos tervet készítettek, hogy ki és mikor teljesíti az adott feladatot. A táblázat tartalmazta a futók sorrendjét és egy hozzávetőleges tempót a vállalt távra. A váltó pontot a Bíben-völgy lábánál található kisvendéglő környéke szolgáltatta. Innen indult minden résztvevő, hogy Ózd utcáin és a környező településeken rója a kilométereket. A legtöbben már mind teljesítették a Balaton-kerülő versenyt korábban, ezért tisztában voltak vele, hogy ez mivel jár. Jakab Krisztina családilag állt rajthoz, ugyanis párja és lánya is hozzátett a kilométerekhez.

„Meg kellene ismételni ezeket a futásokat, gyakrabban kellene ezt szervezni. Teljesen másképp fut ilyenkor az ember. Inspiráló, motiváló. Nem magunkért futunk, hanem egymásért futunk. Teljesen más teljesítményt nyújtunk szerintem. Csapatépítő, együtt vagyunk, jól érezzük magunkat. Nagyon-nagyon jó volt” - emelte ki Jakab Krisztina.

„Engem igazából édesanyám rángatott bele, szerette volna, ha részt veszek benne. Egy élmény volt, mert én is vettem már részt ezen a Balaton-körbefutáson. Én tényleg élveztem. Szerintem ez egy jó ötlet volt” - mondta Pető Zsófia.

Biztatásból sem volt hiány, ugyanis akadt, aki biciklis kísérővel teljesítette a távot, de ez inkább az éjszakai órákra volt jellemző. A „Ózdi házi váltó” tíz tagja végül kevesebb, mint huszonhárom óra alatt futotta körbe itthon a magyar tengert. A csapat első embere szombaton reggel fél ötkor rajtolt, míg az utolsó vasárnap hajnali három környékén ért célba. A legnépszerűbb útvonalak Hangony és Uraj felé vezettek. Minden résztvevő egyedi, fából készült érmet kapott ajándékba.


302_0_t 302_1_t 302_2_t 302_3_t
302_4_t 302_5_t 302_6_t 302_7_t
302_8_t 302_9_t 302_10_t 302_11_t
302_12_t 302_13_t
Vissza