Lazább szabályok2020. május 14. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9295_0_300.jpgÚjabb enyhítéseket vezet be országszerte a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban. A rendelkezések minden megyében hétfőtől lépnek életbe, Budapestről egyelőre nem döntöttek. A rendelet hatályba lépését követően a vendéglátóipari egységekben immár beltérben is lehet tartózkodni, az esküvőket és lakodalmakat pedig kétszáz főig engedélyezik.

Továbbra is Budapesten van a legtöbb új koronavírusos megbetegedés, összességében viszont folyamatosan csökken az aktív esetek száma. Ezért újabb enyhítések bevezetésére nyílt lehetőség. Erről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Gulyás Gergely elmondta, hogy Budapestről később döntenek, kikérve a főpolgármester és a kerületi polgármesterek véleményét. Pest megyét viszont mostantól az ország más részeivel azonosan kezelik. A játszóterek, parkok minden megyében látogathatóak lesznek, a szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket.

„A vendéglátó üzletek belső, zárt részében, így étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében és presszóban a tartózkodás immáron megengedett. Itt is mindenkit kérünk a maszkviselés betartására. Az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, a védőtávolság betartása is kötelező. A vendégeket is kérjük, hogy amikor lehet, viseljenek maszkot” - hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hazánkban augusztus 15-ig nem lehet rendezvényeket tartani, ez a döntés pedig számos esküvőt és lagzit is kérdésessé tett. A kormányszóvivő azonban ma bejelentette, a rendezvényekre vonatkozó tiltások ellenére júniustól a lagzikat bizonyos korlátok között megtarthatják a házasulandó párok.

„A rendezvények tekintetében ugyan a korlátozások továbbra is érvényben vannak. Ugyanakkor arról született döntés, hogy vidéken és Pest megyében június elsejétől maximum 200 főig rendezhető esküvő, illetve lagzi. Nyilván itt is a megfelelő szabályok, például az asztalok közötti védőtávolság betartásával” - mondta Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Az iskolák ügyében egyelőre nincs változás, vagyis június másodikáig egészen biztosan nem lesz tanítás. Hogy ezután a tanévből hátralévő rövid időre visszaáll-e az iskolalátogatás rendje, arról csak később, a járványgörbét tanulmányozva, szakemberekkel egyeztetve döntenek. A Kormányinfót követően az operatív törzs is megtartotta tájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos kifejtette, hogy hazánkban a járvány egyfajta nyugvó szakaszba érkezett, sőt csökkenés figyelhető meg. Jelenleg 1775 aktív fertőzöttről tudni, közülük 658-an vannak kórházban.

„Az a nyitás, amit az elmúlt hét elején vidéken alkalmaztunk, az átlagos lappangási időt figyelembe véve, tehát az öt-hat napot, nem eredményezett fertőzési többletet. Természetesen még egy hétig várunk, megvárjuk azt a bizonyos tizennégy napos lappangási időt, amikor ezt véglegesen és megnyugtatóan ki tudjuk jelenteni, de minden jel arra mutat, hogy csökkenni látszik a fertőzöttek száma” - fogalmazott dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Dr. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az enyhítő rendelkezések miatt sok munkahelyen is újraindul az élet. A home office esetleges fenntartásáról az érintett munkáltatók döntenek, viszont ahol mindenképpen szükséges lesz a bejárás, fokozottan figyelni kell a személyes higiénére. Fontos továbbá, hogy az egész országot egyformán érintő szabályozások a lazítás ellenére is érvényben maradnak. Így nyilvános helyen a védőtávolság betartása, valamint a boltokban és tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése továbbra is kötelező.

Vissza