Sáros eső (képgalériával)2020. május 14. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9294_0_300.jpgSzaharai porral érkezett meg térségünkbe tegnap a csapadék, ennek következményeit a legtöbben csak ma reggel vették észre. Holnap még számíthatunk jelentősebb esőre, azonban a záporok, zivatarok után már jön a napsütés, vasárnap egész nap derült időre számíthatunk. A változékony időjárás azonban megviselheti az arra érzékenyeket.

Nem jártak jól azok, akik az elmúlt napokban mosták le autójukat, és aztán a szabad ég alatt parkoltak vele. A tegnapi erőteljes dél-nyugatias áramlással ugyanis nagy mennyiségű szaharai por is érkezett térségünkbe, amely az esővel vegyülve sáros réteget hagyott maga után. Ilyen az utóbbi időben többször is előfordult már, és azokon a területeken, ahol ma is esett az eső, szintén hasonlót tapasztalhatott a lakosság. Emiatt sokan látogatták meg ma az autómosókat, azonban a változékony időjárás még velünk marad.

„Egy ún. hullámzó frontzóna húzódik keresztül az országon, emiatt van az, hogy nagy a hőmérsékleti különbség kontraszt az ország déli és északi része között. Ez a következő pár napban is így lesz majd. Ez azt is fogja eredményezni, hogy továbbra is lehet csapadékra számítani, például most éjjel is esni fog az eső, illetve holnap is ilyen felhős, borongós időre kell számítani többször esővel, csapadékkal, záporral” - mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A közmondás szerint a májusi eső aranyat ér, most pedig nagy szükség van rá, hiszen a tavaszi szárazság nem tett jót a mezőgazdaságnak. A változékony időjárás azonban hatással van egészségünkre is, hiszen az arra érzékenyeknél a különféle frontok, légnyomáskülönbségek többféle panaszt is okozhatnak.

„Szó szerint nagyon, nagyon megvisel. Tegnap is szétfagytam, lezsibbadtam, kezem-lábam. Most meg azt se tudom, hogy öltözködjek, mert most is melegem van. Most hozott le a húgom, de már öltözködni kell” - nyilatkozta Mayer Erika.

„Én nem is tudom, hogy május közepén ilyen volt-e. Attól féltem éjszaka, hogy lefagynak a palántáim” - fogalmazott Majoros István.

„Végül is engem nem visel meg, tehát én erről annyit tudnék elmondani. Nem vagyok frontérzékeny, talán így” - emelte ki Bartók Anna.

A meteorológus szerint a hét végén jön a jobb idő. A most térségünk felett húzódó frontzóna dél felé halad tovább majd, és a helyére szárazabb levegő érkezik, így csökken a csapadék valószínűsége. Az előrejelzések szerint vasárnap már sok órás napsütésre számíthatunk.


294_0_t 294_1_t 294_2_t 294_3_t
294_4_t 294_5_t 294_6_t
Vissza