Csökkenő tendencia2020. május 13. (szerda) 19:00 - Híreknews/9290_0_300.jpgA kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről, valamint a koronavírus-járvány alakulásáról is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt többek között a bértámogatási program népszerűségéről. Az országos tisztifőorvos pedig az aktív fertőzöttek számáról, valamint az óvodai és bölcsődei ügyeletről osztott meg információkat.

Egyre jelentősebb az érdeklődés a kormány bértámogatási programja iránt, mindeddig több mint ötezer vállalkozás nyújtott be kérelmet, mintegy 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan. Ezt a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján. Bodó Sándor hozzátette, a legfontosabb cél, hogy megvédjék a munkahelyeket, a megszűnő állások helyett pedig újakat hozzanak létre. A politikus szerint a kutatás-fejlesztési ágazatoknak kiemelt szerepük van, ezért azokat külön is támogatják.

„A kutatás-fejlesztés, innováció területén dolgozó munkatársaknak ebben az esetben talán még nagyobb a felelősségük. Hiszen az ő munkájuk tulajdonképpen egy újraindító erő, amire azt tudjuk majd mondani, hogy a veszélyhelyzetet követően azok az ötletek, azok a fejlesztések, azok az elképzelések, amelyek az ő munkájuk eredményeképpen születnek, garanciát jelentenek arra, hogy a magyar gazdaság újra tudjon indulni” - mondta Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Azt pedig már az országos tisztifőorvos jelentette be, hogy a tegnapi adatokhoz képest is tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 1809 koronavírusos beteget tartanak nyilván. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindeddig 64 igazolt esetről tudni. Dr. Müller Cecília ezúttal külön kitért a bölcsődei és óvodai ügyelettel kapcsolatos tudnivalókra. Kiemelte, hogy csak egészséges gyermeket szabad közösségbe vinni. Emellett pedig lényeges az óvintézkedések betartása, a ruhák és ágyneműk gyakori mosása. Nem ajánlott viszont az otthoni játékokat bevinni az intézménybe.

„A legfontosabb az, hogy ezeknél a pici gyerekeknél a személyi higiéniai szabályokat megtanítsuk. Ezeket a dolgokat ők felügyelettel tudják elvégezni, hiszen picik. Most tanulják ezeket a szabályokat, és van is alkalom erre, hiszen ezek a csoportok most kisebb létszámúak. A személyzet könnyebben tud odafigyelni, tanítani őket a helyes kézmosásra, és ezt nagyon sokszor úgyis meg kell ismételniük naponta” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Míg Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályok betartását, addig az ország többi részében az enyhébb rendelkezéseknek való megfelelést ellenőrzi a rendőrség. Erről Kiss Róbert alezredes beszélt.

„A vidéki településeken továbbra is ellátjuk a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben meghatározott védelmi eszközök viselését, a védőtávolság betartását, illetve meghatározott üzletekben az idősávok figyelembe vételét. Az elmúlt huszonnégy órában ötvenöt fővel szemben kezdeményeztünk rendőri intézkedést. A védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben meghatározott szabályok figyelmen kívül hagyása miatt” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

A szakemberek továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet még nem ért véget. Ezért is fontos a szabályok betartása, és a személyes kontaktusok számának minimalizálása.

Vissza