Kevesebb az aktív2020. május 12. (kedd) 19:00 - Híreknews/9286_0_300.jpgTovább csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban. Emellett pedig az orvosi egyetemek országos tesztelése során is mindössze két pozitív mintát találtak. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján, hogy a kedvező adatok miatt változtatni tudnak a beutalási renden.

Városunkból hetvenen kaptak meghívást az orvosi egyetemek által lebonyolított országos tesztelésre. A vizsgálatok részeredményét ma jelentette be a Semmelweis Egyetem rektora, így kiderült, hogy 8276 úgynevezett PCR vizsgálatot követően mindössze két pozitív mintát találtak. Az pedig már az operatív törzs tájékoztatóján hangzott el, hogy huszonkilenc fővel nőtt a járvány kezdete óta regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban. Ugyanakkor többen is gyógyultan hagyhatták el a kórházat, így az aktív esetek száma 1881-re csökkent. A járványnak 425 áldozata van Magyarországon. Az országos tisztifőorvos elmondta: a járványgörbe kedvező alakulása miatt változtatni tudnak a beutalási renden, vagyis azon, mely intézményekbe kerülnek majd az új betegek.

„Gyakorlatilag visszatérünk a járvány kezdetekor megalkotott beutalási rendre, amely kijelölt intézményekben látta el a koronavírusos fertőző megbetegedetteket. Egységes végrehajtás érdekében tájékoztattam az intézményeket az új beutalási rendről. Mint ismeretes, a járvány kezdetén is kijelölt intézményeink voltak, aztán a növekvő fertőzöttségi számmal növelnünk kellett az ellátó intézmények számát is” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos ugyanakkor hozzátette, a már kórházban lévő betegeket nem szükséges átszállítani a kijelölt intézményekbe. Dr. Müller Cecília kiemelte, a járványügyi készültséget a kedvező statisztikák ellenére is fenn kell tartani. Kiss Róbert alezredes egy jogszabályváltozásra hívta fel a figyelmet. Szerdától azok, akik személyforgalomban utaznának be Magyarországra, csak elektronikus úton, magyar nyelven nyújthatnak be méltányossági kérelmet. Azokat csak indokolt esetben fogadják el.

„Ezek a következők. Magyarországi hatósági eljárásnál történő részvétel. Üzleti célú tevékenység vagy munkavégzés, amelyre a határozatban meghatározott szervek meghívólevelet bocsátottak ki a beutazni szándékozó részére. Egészségügyi intézmény által kiadott beutaló alapján egészségügyi ellátás igénybevétele. Tanulói jogviszonyban a vizsgakötelezettség teljesítése. A személyforgalomba történő belépés célja, hogy a kérelmező a magyarországi fuvarozási feladat kiindulópontjához eljusson. Illetve közeli hozzátartozónak temetésén történő részvétel” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Az enyhítések és a járványgörbe kedvező alakulása ellenére azonban továbbra is fontos kiemelni, hogy a járvány nem ért véget. Ezért lényeges ügyelni a személyes higiéniára, és betartani az előírásokat.

Vissza