Szakorvosi ellátás (képgalériával)2020. május 12. (kedd) 19:00 - Híreknews/9285_0_300.jpgEnyhítő intézkedéseket léptettek életbe a fogászati ellátásoknál is. Míg néhány hete bizonyos beavatkozásokhoz negatív koronavírus tesztre volt szükség, május 3-a óta ezt csak azoknál a pácienseknél kell elvégezni, akiknél felmerül a fertőződés gyanúja. A kezelés megkezdéséhez azonban minden esetben előzetes bejelentkezés, és egyéb eljárások lefolytatása szükséges.

Előzetes bejelentkezés, óránként maximum négy beteg, szigorú higiéniás előírások alkalmazása előzi meg a páciens fogászati szakrendelésen való megjelenését. Az enyhítő intézkedéseknek köszönhetően ugyan már múlt hét elejétől lehetőség van arra, hogy személyesen is elérhetőek legyenek a háziorvosok és a szakorvosok, a velük való személyes találkozásra azonban továbbra is csak bizonyos feltételek teljesülése mellett van módja a betegnek. Míg bizonyos fogászati beavatkozások elvégzéséhez korábban negatív PCR- típusú koronavírus-tesztre volt szükség, addig május 3-a óta ezt csak abban az esetben kell elvégezni, ha a kezelésre váró személynél felmerül a fertőződés gyanúja. A betegeknek fontos tisztában lenniük továbbá azzal is, hogy az ellátások esetében milyen fontossági sorrendet állított fel a minisztérium.

„Nyilván egyfajta sürgősségi rend szerint. Először is a már megkezdett kezeléseket próbáljuk folytatni. Az elkezdett fogpótlásokat, a megkezdett gyökérkezeléseket. Aztán a későbbiekben, ha lesz rá lehetőségünk, akkor új töméseket, új gyökérkezeléseket is el tudunk kezdeni, és új fogpótlások készítését is akár” - mondta dr. Monostori Lilla, fogorvos.

A sürgősségi ellátás természetesen továbbra is folyamatos, amelyek elsőbbséget élveznek a többi ellátással szemben. Fontos azonban tudni, hogy sürgősségi esetnek csak az számít, amikor azonnali beavatkozás nélkül a beteg további állapotromlása következne be. Önmagában egy fogfájás tehát nem jelenti automatikusan azt, hogy a páciensnek sürgősségi ellátásra van szüksége. A helyzet persze tovább is bonyolódhat, ha például olyan, itt élő személyről van szó, aki nem beszél magyarul. A személyes segítségnyújtás ilyenkor különösen fontos.

„Szomszédom kért meg, hogy keressek egy fogorvost, aki elvállalná. Panaszai vannak. Ő sajnos nem beszél magyarul, hanem szlovákul. Ő itthon maradt, a felesége külföldön dolgozik, ő ott maradt. Úgyhogy muszáj tolmácsolás segítségével fogorvost keresni, egy szakembert, aki el tudná látni” - nyilatkozta Kertész István.

A ellátás sorrendjének felállítása nem könnyű feladat a szakorvosok számára, hiszen az előírt protokollon kívül nagyon sok egyéb szempontot is figyelembe kell venniük. Így például próbálják előre venni a gyerekeket, és a kismamákat. Ezen kívül az egészségvédelmi előírások betartására, és a koronavírus-gyanús esetek kiszűrésére is gondot kell fordítaniuk. Ez utóbbinak része többek között az a hat pontból álló kérdőív is, amelyet a kezelésre érkezett betegeknek ki kell tölteniük. Amennyiben az előzetes felmérések alapján feltételezhető, hogy a páciens fertőzött, úgy őt a háziorvoshoz irányítják.


285_0_t 285_1_t 285_2_t 285_3_t
285_4_t 285_5_t 285_6_t 285_7_t
Vissza