Járványügyi helyzetkép2020. május 11. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9281_0_300.jpgSikeresnek értékelte a járványkezelést az országos tisztifőorvos. Dr. Müller Cecília szerint a bevezetett intézkedések, és a lakosság fegyelmezettsége közösen járultak hozzá ahhoz, hogy viszonylag alacsony szinten marad a fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta több mint háromezer beteget regisztráltak, jelenleg 1905 aktív esetről tudni.

Eddig sikeresnek mondható a járvány elleni védekezés Magyarországon – erről beszélt az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Dr. Müller Cecília hozzátette, a járványgörbéből látható, hogy az új megbetegedések száma fokozatosan emelkedett, abban robbanás nem volt tapasztalható. Mindeddig összesen 3284 igazolt fertőzöttet regisztráltak, az aktív esetek száma jelenleg 1905.

„Rendkívül alacsonyan tudtuk tartani a fertőződöttek számát. Mindenkinek szeretném megköszönni azt, hogy ilyen fegyelmezetten és a hatóságokra, szakemberekre hallgatva egy közös sikerként tudjuk értékelni azt, hogy Magyarországon a környező országokhoz, Európához, de az egész világhoz képest nagyon sikeres járványkezelés zajlott, mind a mai napig, és ezt követően is így fog történni” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos hozzátette: a fertőzöttek közül 958-an már gyógyultan térhettek haza otthonaikba a kórházakból. 421-en viszont elhunytak azok közül, akiknél a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a koronavírus jelenlétét. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyébként összességében 64 megbetegedést regisztráltak. A mai tájékoztatón az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kifejtette, folyamatosak a rendőri ellenőrzések és intézkedések. Budapesten és Pest megyében továbbra is szigorúbb szabályok érvényesek, de az ország más részein is vannak feladataik.

„A hétvégén is végrehajtottuk a kijárási korlátozásokkal összefüggő feladatainkat. Magatartásszegések ügyében 1297 esetben alkalmaztunk rendőri intézkedést. 867 figyelmeztetést alkalmaztunk, 245 helyszíni bírságot szabtunk ki, és 185 esetben tettünk feljelentést. Így az összes magatartásszegések száma március 28. óta 48 951” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Az ország jelentős részében, így térségünkben is fokozatosan újraindul az élet, egyre több intézmény nyitja meg újra kapuit. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus-járvány még nem ért véget, ezért továbbra is kiemelten fontos a higiéniás szabályok és óvintézkedések betartása.

Vissza