Élénkülhet az ingatlanpiac2020. május 8. (péntek) 19:00 - Híreknews/9276_0_300.jpgA lakáspiaci helyzetre is komoly kihatása van a koronavírus-járványnak. A már két hónapja tartó rendkívüli helyzet nemcsak a forgalom visszaesését, hanem az árak és az alkupozíciók változását eredményezte Ózdon is. A vásárlók választásában pedig új prioritások figyelhetők meg.

Több figyelmeztető felirat is olvasható az egyik ózdi ingatlaniroda ajtaján, melyet a járványveszély miatt függesztettek ki az ügyfelek számára. Az érdeklődők ugyanis a május 4-től bevezetett enyhítő intézkedések következtében már személyesen is felkereshetik az értékesítőket. Ezekhez a szabályokhoz és előírásokhoz a legtöbben persze már hozzászoktak, hiszen az elmúlt közel két hónapban szinte mindenhol hasonló óvintézkedéseket vezettek be. Az igazi változás tehát nem is itt, hanem az ingatlanpiaci helyzet alakulásában látszódik. Ezzel kapcsolatban ma még nem lehet biztosat mondani, hiszen annak változását nagyban befolyásolhatja az, mennyire húzódik el a járvány.

„2020 elején már inkább a stagnálás volt jellemző az árakra, és most azért egy érezhető árcsökkenés is van a piacon. Hogyha hamar sikerül visszaállni a régi rendre, akkor valószínűleg szintén átcsap majd stagnálásba. Hogyha megjelennek a befektetők, akkor tud emelkedni majd az ingatlanok ára” - mondta Kocsis György, az Otthon Centrum franchise partnere.

A pénzügyi szektor szakemberei szerint jelenleg körülbelül tíz százalékos az ingatlan árcsökkenés, ami városunkban is tapasztalható. A változás miatt nőtt a leendő vevők alkupozíciója. Az egyik ismert ingatlanforgalmazó cég elemzési vezetője szerint pedig ez valamennyi használt lakástípus esetében igaz. Megnövekedett azonban az értékesítési idő. Míg például a téglalakások eladási ideje átlagosan másfél héttel, a panellakásoké két héttel nőtt. A családi házak azonban gyorsabban kelnek el. A járvány további változásokat is generált a vevői oldalon, amely miatt új szempontok kerültek előtérbe a választás során.

„Elsősorban mi belvárosi lakást kerestünk volna, de láttuk, hogy milyen a helyzet a belvárosban és mondjuk kint a faluban, vagy egy kis külső kertvárosi részben. És inkább már a kertvároshoz ragaszkodnánk, ahol tudunk több szabadidőt tölteni odakint is” - nyilatkozta Németh Dorina.

Az ingatlankeresés folyamatában a vevői oldalon további olyan igények is megjelentek, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Ilyen például, hogy többen előnyben részesítik azokat a lakásokat, családi házakat, amelyek beosztása lehetőséget teremt az otthoni munkavégzésre is. A járvány tehát több oldalról kihat a lakáspiaci helyzetre, az árak alakulására. A szakemberek azt mondják, hogy az ingatlan egy esetleges árcsökkenés mellett is értékálló, hosszútávon pedig vonzó megtakarítási forma marad.

Vissza