Lassul a vírus?2020. május 7. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/9273_0_300.jpgLassult a fertőzés, és csökkent a fertőzöttek száma hazánkban Gulyás Gergely szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: továbbra is látják a területi különbségeket, eszerint Budapesten és Pest megyében 1240, míg vidéken 726 aktív fertőzött van. Több fontos információ mellett ezek hangoztak el a ma délelőtti kormányinfón.

A védekezés második szakaszáról beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Elmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a fertőzés lassult, csökkent az új fertőzöttek száma. Emellett persze továbbra is látják a területi különbségeket, eszerint Budapesten és Pest megyében 1240, míg vidéken 726 aktív fertőzött van. Elhangzott, hogy a fővárost és környékét elhagyhatják a lakosok, azzal a céllal, hogy vidéki ingatlanaikat felkeressék, tehát ilyen értelemben nincs lezárás. A miniszter szerint az érettségi első szakaszát nehézségek nélkül bonyolították le, úgy fogalmazott: a nagyján, a nehezén túl vagyunk.

„Az élet újraindítására fokozottan szigorú menetrend mellett kerülhet sor. Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be azokat a védelmi intézkedéseket, amelyeket a kormány meghozott, vagy amelyeket az önkormányzatok hoztak korábban. A szájmaszk viselés szabályainak a betartására kérünk mindenkit boltokban, tömegközlekedési eszközökön. Ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy úgy tudjon az élet újra normálisabb kerékvágásban haladni, hogy eközben a fertőzések száma ne növekedjen drámai módon” - hangsúlyozta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A gazdaságvédelmi akciótervet illetően az Európai Unió lehetővé tette, hogy a magyar kormány vállalkozásösztönző beruházásokat nyújtson. Ennek összege eddig több mint 50 milliárd forint, megemeléséről pedig később döntenek. További fontos intézkedés, hogy megemelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, a Honvédelmi Minisztérium pedig a szerződéses állomány létszámát. Emellett a bérleti szerződéseket nem lehet felmondani a veszélyhelyzet végéig, akkor sem, ha ez magánszeméllyel áll fenn. Kiderült az is, hogy a gyerektáborokról a jövőheti kormányülésen döntenek majd. Ma délelőtt az Operatív Törzs is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos többek közt ismertette a mai friss adatokat is.

„A járványügyi helyzetet picit és röviden értékelve elmondhatjuk azt, hogy most már több napon át csökkenőben van az új esetek regisztrálása, és ez bizakodásra ad mindenképpen okot” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy két gyermekkorú van, akiket jelenleg kórházban ápolnak, de egyiküket sem kellett lélegeztetőgépre tenni. Hozzátette, hogy továbbra is meg kell a távolságot tartani, és ez az újra megnyitott strandokra és fürdőkre is vonatkozik. Müller szerint itt egy emberre négy négyzetméternyi vízfelület az ideális, azonban a fürdővizek szokásos klórozása elég. Emellett Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette, hogy ma hatályba lépett az a kormányrendelet, ami szerint a szomszédos országokból bejöhetnek a földművelők és napszámosok.

Vissza