Járványügyi helyzet2020. május 6. (szerda) 19:00 - Híreknews/9267_0_300.jpgMár két napja csökkenőben van az úgynevezett aktív fertőzöttek száma hazánkban. Ez derült ki az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. A szakemberek szerint továbbra is szükséges a fővárosi és a Pest megyei szigorúbb korlátozások fenntartása, hiszen nagyrészt onnan kerülnek ki új betegek. Emellett már több mint háromezer beazonosított koronavírus-fertőzött van hazánkban.

Sokan nem alkalmazzák a megfelelő védőeszközöket, és az előírt egészségvédelmi távolságot sem tartják be. Többek között ez is elhangzott az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert az ügyeleti központ munkatársának közlése szerint a tegnapi összes fertőzés 72 százaléka a fővárosban és Pest megyében történt. Vidéken is több esetben kellett beavatkozni a járőröknek.

„Vidéken rendőreink ellátják a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletben meghatározott új szabályok betartásának ellenőrzését. Az elmúlt 24 órában 49 esetben tapasztaltak ilyen jellegű szabályszegést. Ebből 32 esetben figyelmeztetést, 6 fővel szemben helyszíni bírságot, míg 11 fővel szemben feljelentést alkalmaztunk. Összesen eddig 81 fővel szemben alkalmaztunk rendőri intézkedést” - mondta Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Ezt követően dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos szólt a nézőkhöz. 3111 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 373 főre emelkedett az elhunytak száma, emellett 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Szerinte a legfontosabb mai üzenet, hogy már két napja az úgynevezett aktív fertőzöttek száma csökkenőben van. Emellett a járóbeteg ellátásról is beszélt.

„Nagyon fontos, hogy egyeztetett időpont nélkül ne menjünk el szakellátásra egyetlen intézményben sem. Épp azt a célt nem tudnánk megvalósítani ebben az esetben, hogy a betegeknek a számát, és az egymással történő találkozásokat elkerüljük. Ezért tisztelettel kérek mindenkit arra, hogy a járóbeteg szakellátásra is minden esetben kérjen időpontot” - hangsúlyozta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Dr. Müller Cecília hozzátette, hogy aki valami miatt nem tud jelen lenni a kapott időpontban, az jelentkezzen újra be. Ez azért is fontos, hogy pontosan be tudják osztani a szakrendelésen a betegek fogadását.

Vissza