Fogorvosi ellátás2020. május 5. (kedd) 19:00 - Híreknews/9265_0_300.jpgA fogorvosoknál is szükséges az előzetes telefonos bejelentkezés, a betegeket minden esetben kikérdezik a kezelés előtt. Akinél felmerül a koronavírus-fertőzöttség gyanúja, csak sürgősségi ellátást kaphat. Többek közt ez derült ki az operatív törzs mai tájékoztatójából. Szó volt továbbá arról is, hogy a hatósági házi karanténban lévőknél akár elektronikus ellenőrzés is megvalósulhat.

Immár háromezer-hatvanöt igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván Magyarországon. Megyénkben hatvanöt megbetegedést regisztráltak. Országszerte közel kétezer aktív esetről tudni, közülük 982-en vannak kórházban, 55-en lélegeztetőgépen. Többek között ezekről az adatokról számolt be ma az országos tisztifőorvos. Dr. Müller Cecília beszélt továbbá arról is, milyen formában indul újra a fogorvosi ellátás. Ezen a téren is a fokozatosság elve érvényesül.

„Akut ellátásnál, tehát ha valakinek van egy csonthártyagyulladása, vagy egy olyan problémája, ami sürgős beavatkozást igényel, ez zavartalanul folyik. Itt is kérjük, hogy jelentkezzenek be a fogorvosnál, hogy arra az időre azt a beteget várja a fogorvos, és mást ne rendeljen be egyidejűleg. Nagyon fontos, hogy a váróba már maszkban érkezzen az ellátásra váró beteg” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Ahogyan a háziorvosi rendelés esetében, úgy a fogorvosoknál is szükséges a telefonos időpont-egyeztetés, elkerülendő a várótermekben kialakuló tömeget. Már a bejelentkezés során is telefonos kikérdezés fogadja a beteget. Tesztet kizárólag akkor kell elvégezni, ha a kérdőív alapján felmerül a fertőzöttség gyanúja. A sürgős ellátásnak ugyanakkor pozitív teszt esetén is meg kell történnie. Viszont a koronavírus-gyanús pácienseknél ezen kívül egyéb kezelésekre nincs lehetőség. A megváltozott szabályok betartásáról az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa számolt be.

„Vidéken a rendőrség ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását, amely során a következő magatartásszegések ügyében jártak el rendőreink. Tömegközlekedési eszközön utazás, illetve üzletben vásárlás esetén állampolgáraink a védelmi eszközt nem viselték, az üzletben nem a kijelölt idősávban jelentek meg, az egészségvédelmi távolságot nem tartották be” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központ munkatársa.

Kiss Róbert azt is hozzátette, hogy a hatósági házi karanténban lévők esetében már elektronikus ellenőrzésre is lehetőség nyílik, természetesen előzetes beleegyezés alapján. A szakemberek továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a járvány nem ért véget, csupán a védekezés lépett új szakaszba. A lazább szabályok ellenére is fontos az egészségvédelmi előírások betartása.

Vissza