Több változás2020. május 4. (hétfő) 19:00 - Híreknews/9259_0_300.jpgÚj szakaszba lépett mától a járvány elleni védekezés. A fővárost és Pest megyét leszámítva az ország minden területén enyhítették a korlátozásokat. Az egészségügyi ellátás fokozatosan tér vissza a megszokott rendbe, a háziorvosokkal továbbra is telefonon kell konzultálni. A boltokban és tömegközlekedési eszközökön a mai naptól kezdve kötelező maszkot viselni.

Továbbra sem emelkedik jelentős mértékben a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban. Erről beszélt az országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján. Dr. Müller Cecília ugyanakkor hozzátette: a járvány elleni védekezés mától új szakaszába lépett. Mivel mostantól a fővárosra és Pest megyére, illetve az ország többi részére eltérő szabályok vonatkoznak, a kormányzati tájékoztató weboldalon is bontásban közlik az adatokat. A friss információkból kiderül, hogy jóval több aktív fertőzöttet regisztráltak az ország középső részén, ott az áldozatok száma is magasabb. A gyógyultak megoszlása ennél egyenletesebb. A tisztifőorvos hangsúlyozta, az enyhítés nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra minden visszaáll a járvány előtti rendbe. Az egészségügyi ellátás csak nagyon óvatos lépések mellett állhat vissza. A háziorvosok tekintetében egyelőre nem lesz változás.

„A háziorvosi ellátásoknál a szabály az, hogy telefonon kell bejelentkezni. Egy óra alatt maximum négy fő ellátása történhet meg. Egy időben a váróban soha ne legyen több beteg. Ehhez kell a telefonos bejelentkezés” - mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhítés nem vonatkozik az egész országra. Kiss Róbert azt is részletezte, mely változások léptek életbe, vagyis mától milyen jellegű üzleteket, intézményeket lehet látogatni.

„Budapesten és Pest megyében a mai naptól hatályban maradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések. Az ettől eltérő területek tekintetében az üzletek, a vendéglátóipari egységek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok, az állatkertek nyitva tarthatnak. A vásárlók, a látogatók ezeket a helyeket látogathatják” - emelte ki Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Az enyhítések ellenére továbbra is kiemelt fontosságú, hogy mindenki betartsa a higiéniás előírásokat, és aki csak teheti, maradjon otthon. Mától emellett országszerte kötelező a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön maszkot viselni, vagy arcunkat más módon eltakarni. Ez tehát városunkra és a térségre is vonatkozik.

Vissza